Jegyzet

 

Orbán Viktor szerdán bejelentette: a kormány népszavazást kezdeményez a gyermekvédelmi törvényt érő nemzetközi kritikákra reagálva. Kíváncsian várjuk, hova áll Vác alpolgármestere, az egykori hitoktató, egyben a város ellenzéki országgyűlési képviselő-jelölt-jelöltje.

Ákos

2021.06.06

Szimbolikus ez az egész. És döbbenetesen felemelő. Ott haltál meg, ahová egész életed zarándoklata tartott: a Szent Kereszt és az Országzászló alatt. És akkor, amikor az egész Nemzet legnagyobb tragédiájának, a szétszaggattatásnak emléknapja volt.

Lecke

2021.05.31

Felszállt a fehér füst, nyilvános lett, ami már hetek óta sejthető volt: Inotay Gergely, Vác alpolgármestere lett Matkovich Ilona jelöltje az ellenzéki előválasztáson. Nem lesz könnyű dolga. Mármint emberileg. A politikát talán hagyjuk is. Nézzük, hogy Inotay Gergely, mint ember, mint keresztény, mint hitoktató, mit vállalt.

A SÖ-TÉT

2020.12.22

Egyik kedvenc Karinthy-gegem az, amelyben EASÉSZ és AMLD beszélgetnek. EASÉSZ nem más, mint az Ember, Akinek abszolúte Semmi Érzéke a Szimbolizmushoz. AMLD pedig A Mindennel Leszámolt Degenerált. Kettejük elmés dialógját ki-ki megtalálja akár az Interneten is. Mostanában sokszor eszembe jutnak, hiszen a sokszínű összellenzék nap mint nap példáját...

Zoli

2020.12.21

Már megint egyedül maradtam, az asztal másik oldalán egy gőzölgő kávéval. Rövid időn belül másodjára járok így, előbb Ferencsik Rajmund helyettes rendőr-főkapitány hagyott ilyen suta helyzetben, most meg te Zoli. Legutóbbi rövid pár szavunk után megegyeztünk, hogy folytatjuk egy kávé mellett, hosszabban. Mert persze nem volt időnk akkor sem, mint...

Hiszekegy

2020.12.08

Bezárt a Credo-ház. Meghatározatlan időre. Véleménycikk néhány nap elmúltával, sűrű gondolatjelek között, és pár nagy levegő után.

Úrjövet

2020.11.29

Húsz évvel ezelőtt a Földváryn laktam egy szoba-konyhás garzonban. Munkám Budapesthez kötött, de minden nap megnyugvást jelentett felülni a vonatra, és megérkezni Vácra. Ilyenkor Advent idején sokszor megtörtént, hogy nem a legrövidebb úton, Vác Alsóról gyalogoltam haza, hanem elmentem a központig, csak hogy be tudjak térni a Bazilikába, ahol már...

Mindenki ismeri a magyar közmondás másik felét. Vác város önkormányzata azonban nem látszik érteni, miért is probléma, hogy megszűnik egy professzionális szellemi műhely, amelynek bizony több évtizedes előzménye volt, és amelyet tégláról téglára épített fel egy olyan csapat, amely nem engedte magának bemagyarázni, hogy merjen kicsi maradni.

BARBÁROK

2020.09.23

Megrendítő erejű olvasmányélményem volt Móricz Zsigmond rövid novellája, amely 1932-ben ugyanazzal a címmel jelent meg, amellyel ez a rövid véleménycikk is.

Gesztustalan

2020.08.08

Ahogy azon gondolkodtam, hogy hogyan is volna érdemes megközelíteni a váci közélet egyik legújabb mozzanatát, hirtelen ötlettől vezérelve megnéztem a "nagyvonalú" szó szótári jelentését. Emígy hangzik: "Jelentéktelen dolgokkal, apró-cseprő részletekkel nem törődő, nem kicsinyes, nem aprólékos; olyan, aki csak a fontos, lényeges dolgokra,...