A családokat és a cégeket is védi a kormány

2020.03.18

Gazdaság- és munkahelyvédelmi intézkedéseket hozott Magyarország kormánya. Orbán Viktor miniszterelnök azt mondta: a kormány a mostani döntések után folyamatosan újabbakat hoz majd a gazdaság újraindítása érdekében.


A magánszemélyek és vállalkozások a mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségeit az év végéig felfüggesztik. 

A rövid lejáratú vállalkozási hiteleket június 30-ig meghosszabbítják.

A holnaptól felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatója, vagyis a THM-et, a jegybanki alapkamat plusz 5%-ban maximalizálják. 

A turizmus, vendéglátás, szórakoztatóipar, sport és kulturális szolgáltatások, valamint a személyszállítás szektoraiban a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járuléka jelentősen csökken június 30-ig. A KATA szerint adózó taxisok átalányadó fizetési kötelezettségét június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helységbérleti szerződéseket nem lehet felmondani és a bérleti díjakat nem lehet megemelni. A turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik június 30-ig.

A Munkavállalási szabályokat rugalmasabbá teszik annak érdekében, hogy a munkaadó és a munkavállaló a lehető legkönnyebben meg tudjon egyezni.

VM info