A csónakház sztori

2021.06.26

A jórészt állami pénzből felépült "semmi" átadóján ott pózolt az egész városvezetés

 Háromszáz millió forintos beruházással épült fel az új csónakház Vácon. A beruházást Matkovich Ilona két évvel ezelőtt még felesleges csarnoképítésnek nevezte, az őt támogató Momentum pedig molinót feszített ki az építkezés helyszínén "Itt semmi épül" felirattal. A csónakház átadóünnepségén a polgármester már másként fogalmazott, azt mondta: örül, hogy egy olyan sportlétesítmény épült fel, amely megfelel a modern kor elvárásainak. Mi történt vajon? Hogyan fordult akkorát a baloldal, hogy az egész városvezetés ott pózolt a megnyitó ünnepségen? Most, hogy "valaki", (értsd: az állam), felépítette, most már minden oké?

"Itt semmi épül". "Fideszes kamuépítkezés". Ezeket a feliratokat a váci Momentum helyezte el a város új csónakházának építési területe előtt még 2019-ben. A párt által is támogatott polgármester-jelölt, Matkovich Ilona akkor fölösleges beruházásnak nevezte az építkezést, és aggódott a Duna-part zöldfelületeiért. Ezt Rétvári Bence EMMI államtitkár, országgyűlési képviselő fel is idézte az átadó ünnepségen, rámutatva, hogy Matkovich Ilonától

Olyan mondatok hangzottak el korábban hogy ez így nem lehet, sokaknak épp hogy a zöld Duna-part tetszik, és nem szeretné, ha ott is csarnokok sorakoznának.

Végül is örülhetnénk, hogy Matkovich Ilona azóta megváltoztatta véleményét, és közösségi oldalán többször is felhívta a figyelmet arra, hogy a város is benne van a beruházásban. A most átadott csónakház több mint háromszáz millió forintból épült fel, amelyből Vác városa 80 millió forintot vállalt fel. A többi állami pénz, amelynek előteremtése nem kis munkájába került Rétvári Bencének. Ehhez képest az országgyűlési képviselő egy "köszönjük"-et sem kapott Vác város polgármesterétől. Akinek azonban - korábbi álláspontjától gyökeresen eltérően, az elkészült beruházás már nem "semmi".

Nagy örömömre szolgál, hogy itt most egy olyan sportlétesítmény nyitja meg kapuit a verseny, és a hobbisportolók előtt, amelyben a körülmények méltók a modern kor elvárásainak, és széles skálán kiszolgálják az ide érkezőket. - mondta Matkovich Ilona.

A váci csónakház átadó ünnepségén ott pózolt az egész városvezetés: Matkovich Ilona polgármester, Kiss Zsolt, Ferjancsics László, és Inotay Gergely alpolgármester, wannabe országgyűlési-képviselő jelölt. Ráfért az arcukra. Végül is nem "semmi" épült fel Vácon.

A váci kajak-kenu sport egyébként három olimpiai bajnokot is adott Magyarországnak, Hesz Mihályt, és Gyulai Zsoltot és Dónusz Évát. Az új Csónakház kivitelezésében aktív szerepet vállaló Gyulai Zsolt szerint Vácon ma már minden adott ahhoz, hogy felnőjön a jövő nemzedék kajak-kenu generációja. A váci csónakház egyébként egyben vízitúra megálló is, része annak a száz megállóhelyből álló láncolatnak, amelytől a Közép-Duna vízi turizmusának fellendülését várják a szakemberek.   

MolnárJP