A jégre metszett kép

2021.01.18

 Érdemes felnőtt fejjel is olvasni az éppen ma születésnapos A.A Milne klasszikusát, a Micimackót. Alapvető emberi tulajdonságaink görbe tükreként bármely életkorban szórakoztat, sőt el is gondolkodtat. Egyik kedvenc passzusom jutott eszembe, ahogy Vác polgármesterének rendes heti beszámolóját olvastam.

"Nyuszi, Nyuszi - mondta magában Micimackó. - Nyuszival mindig szívesen csevegek. Olyan szánalmas dolgokat szokott beszélni. Szánalmas? Azt hiszem, érzelmesnek mondják inkább. De lehet, hogy szánalmasnak mondják."

Polgármester asszony ugyanis a szokásosnál is harcosabb, ámde rendkívül sommás politikai beszámolót karcolt a jégre ezen a hideg januári hétvégén. Idézünk belőle.

"A mi adóforintjainkból is feltőkésített Gazdaságvédelmi Alapból - a korábbi hasonló osztogatás után - még december 24-én is 860 milliárd forintot adtak sportra, határon túli fejlesztésekre, alapítványokra, egyházaknak. Korábban pedig többek között a Mészáros- szállodák felújítására, a Budapest-Belgrád vasútra, kormányzati kommunikációra költöttek. Úgy tudom, hogy munkahelyvédelemre az alap 1,4 százalékát költötték."

Tekintsünk el attól, hogy Polgármester Asszony szerint az a pénz, amely sportra, határon túli fejlesztésre, (kulturális) alapítványoknak, vagy ne adja az Úr Isten, egyházaknak megy, az kidobott pénz az ablakon. Ez a feltételezés csupán személyiségéből következik. De nem került volna sok guglizásba, hogy akár igazat is írjon. Ha ugyanis beírja a legnépszerűbb keresőbe a "gazdaságvédelmi alap" kifejezést, rögtön az első találatok között megtalálja az arról szóló miniszteri bejelentés teljes szövegét. Ezt a negyvenhat oldalas iratot talán nem idézzük szó szerint, ki-ki keresse meg, ha akarja. (Jó. Engedjük meg, Polgármester Asszony a 2020-as keretről beszélt, az általunk idézett szöveg pedig már a 2021-es előirányzat) Egy bekezdés mégis álljon itt.

A Beruházási tartalék 20 000,0 millió forint összege a jelenlegi tervek szerint a következő területek között oszlik meg:

 oktatási célú beruházások 10 000,0 millió forint;

 egészségügyi célú beruházások 6500,0 millió forint;

 kulturális célú beruházások 2000,0 millió forint;

 sport célú beruházások 1500,0 millió forint.

Egyes tervezett projektek beruházási kiadásai jelenleg még nem határozhatók meg pontosan, a beruházási kiadások mértéke és ütemezése a megvalósításra irányuló feltételes közbeszerzési eljárások nyomán alakul majd ki. A tervezett összeg az előkészítési időszakban rendelkezésre álló költségbecslések figyelembe vételével került meghatározásra.

Szóval igen, Kedves Polgármester Asszony. Tudjuk. 

O1G. Lölő. Hestegezekiscsaklopnak. Hestegfőlegtőlünk. 

Azért kérem, ha ideje engedi, olvassa el legyen szíves az egész anyagot. Mondjuk vitaalapnak. S talán fontolja meg akár saját politikai formációjára vonatkoztatva a régi magyar közmondást:

Jégre metszett kép, nem sokáig ép.

MjP