A múlt elhallgatott

2022.02.20

 "Mélységes mély a múltnak kútja. Ne mondjuk inkább feneketlennek?" - így kezdődik Thomas Mann legnagyobb ívű regényfolyama, a József és testvérei. Nem könnyű olvasmány, talánha a vele nagyjából egy időben keletkező James Joyce-féle Ulysseshez mérhető. Ha ezt fogjuk fel állításként (tézis), nos, ennek tökéletes ellentétjét (antitézis) látjuk ma megvalósulni Vácon. Ami ugyanis elhallgatott és eltagadott múlt ügyében a városban zajlik, az több mint mélységes mély. Az - ha már Thomas Mann művénél tartunk, maga a Pokolraszállás. (Ez ugyanis a József és testvéreinek előjátéka.)

Mennyire határozza meg az embert a saját múltja? Olyan kérdés ez, amit pszichológusok és filozófusok sora próbál felfejteni. Egyben azonban mindenki egyetért: az ember hozzáállása az élethez, alapvető jellemvonásai, végig elkísérik. Lehet változni, sőt, lehet gyökeresen megváltozni, attól még egykori önmagunk tetteit kitörölni nem lehet.

Ne kerülgessük tovább: amit és ahogy Fehér Zsolt, mostani önkormányzati képviselő saját lapjában, az ARBO NYÚZ című egykori "kiadványban" publikált, az minden jó érzésű ember számára vállalhatatlan.

És erre nem mentség az, hogy fiatal volt. Főiskolás korában az ember felnőtt, saját tetteiért és szavaiért felelős, önálló személy. És ha olyan gondolatai vannak, mint amilyeneket Fehér Zsolttól olvashatunk, akkor bizony súlyos lelki gondokkal küzd, és segítségre van szüksége.

Ez a probléma továbbra is fennáll. Sőt, halmozottan áll fenn. Mert Fehér Zsolt nem tiltakozik. Nem kéri ki magának a szembesítést. Nem állítja, hogy hamisak azok az "újságlapok", amelyek most előkerültek. És nem, továbbra sem kér bocsánatot. Sem a facebookos kommentjeiért, sem pedig azért a szemétért, amit ezekben az irományokban elkövetett.

Saját politikai közössége pedig, beleértve a teljes mellszélességgel pártfeladatokat ellátó helyi sajtót is, kiáll mellette. Nem határolódik el, nem szólítja fel bocsánatkérésre.

Jól nézzék majd meg április 3-án azt a szavazólapot. Mert Inotay Gergely Ábel, aki önmagát civil megmentőként aposztrofálja, most bátran felvállalja Fehér Zsolt bocsánatkérés nélküli, mintegy fricskaként feltartott múltját. És ez a valódi énje.

Ha tetszik: "fecseg a felszín, hallgat a mély"

És hallgat a múlt is.

Mert elhallgatják.

És mert elhallgattatják.  

MJP