A nagy csarnok vita

2019.12.14

Kell, vagy nem kell? Igaza van az új városvezetésnek, vagy sem, amikor egyszerűen visszautasít egy ötmilliárdos költségből megépíteni tervezett, 3000 főt befogadni képes rendezvényközpontot? Most megkíséreljük lehámozni az ügyről az indulatokat, és utánajárni, hogy egy hasonló adottságú városban, mint Vác, vajon fenntartható módon tud-e működni egy sport- és rendezvényközpont. Előre mondjuk: Igen. 


Az ügy 2016-ban kezdődött. Akkor még a KDNP-s Harrach Péter volt Vác országgyűlési képviselője. Legelőször ő beszélt arról, hogy a városnak szüksége volna egy új, több funkciót is ellátni képes, és nagy tömeget befogadni tudó rendezvénycsarnokra. 

És valóban, elég csak tüzetesebben megvizsgálni a jelenlegi lehetőségeket, és kiderül, hogy  tényleg nem, vagy alig felelnek meg azoknak az elvárásoknak, amelyeket egy a már a 21. században született fiatal támasztana a hasonló helyszínekkel szemben. 

A tervekből aztán 2017-ben lett kormányhatározat (hivatkozást lásd a cikk alján), amelyben elkülönítettek ötmilliárd forintot a csarnok építésére. Azt már akkor is lehetett tudni, hogy gyors és pontos munkára van szükség, hiszen a december 7-én kelt  határozatban december 31-i határidő szerepelt a támogatási szerződés megkötésére. A munka azonban nem haladt olyan tempóban, ahogy kellett volna, Olyannyira nem, hogy a 2019. május 16-án megtartott testületi ülésen a szocialista Bóth János kérdést is intézett Fördős Attila polgármesterhez. Az ellenzéki képviselő azt szerette volna megtudni, hogy ha addig még a megvalósíthatósági tanulmányra sem sikerült eredményes közbeszerzési pályázatot lefolytatni a városnak, akkor a vezetés mikorra képzeli el az egyébként legkésőbb 2021-re ígért beruházás befejezését. A polgármester azonban sem erre, sem pedig az ellenzék több, elmaradt beruházást firtató kérdésére nem válaszolt. 

Ilyen légkörben jutott el a város 2019. október 13-hoz, az önkormányzati választások napjához. Ott az az eredmény született, ami mindenki által ismert. Az aprómunkát felvállaló ellenzék teljes sikert ért el, és a várost kilenc éve vezető Fördős Attila elveszítette a választást

A Matkovich Ilona (ellenzéki összefogás) által vezetett új önkormányzat egyik első szimbolikus lépése volt, hogy felmondja a szerződést a magyar kormány, és Vác városa között a megépítendő rendezvénycsarnokról. Első érvként az hangzott el, hogy az ötmilliárd forint az azóta eltelt két év ingatlanpiaci drágulása miatt nem lenne elég egy 3000 fős csarnok felépítésére. Azt nyilvánvalóan az új városvezetés is tudta, hogy a címzett támogatás ennek ellenére másra nem használható fel. A polgármester asszony tárgyalt is a város országgyűlési képviselőjével, Rétvári Bencével, de a kormány egyéb döntéshozóit nem kereste meg. Azt viszont felsorolta, mire használná fel ő az ötmilliárd forintot, noha tudta, hogy tárgyalás nélkül valószínűleg nem marad Vácon a pénz. 

De mi a helyzet a másik, első olvasatra ésszerűnek tűnő érvvel, miszerint a város nem tudna fenntartani egy ilyen nagyságú és volumenű csarnokot? Mivel - mint az eddigiekből már kiderült - hatástanulmány nem készült a fenntarthatóságról, kerestünk egy Váchoz hasonló adottságokkal rendelkező Pest megyei települést, ahol már felépítettek és üzemeltetnek is egy rendezvénycsarnokot. 

A helyszín Szigetszentmiklós. A 37 000 fős település alig nagyobb Vácnál, és 2012. óta működtet egy, a tervezett váci csarnokhoz mind kapacitásában, mind funkciójában hasonló rendezvénycsarnokot. Mivel valószínűleg Szigetszentmiklóson is a támadások kereszttüzébe került az épület, az Interneten megtalálható az a közérdekű adatigénylés, amelyet egy Leskovics Enikő nevű adatigénylő adott be a város önkormányzatának. Az adatokból tételesen kiderül, hogy a városi sportcsarnok fenntartási költsége éves szinten bruttó 100 millió forint körül van. (link a cikk végén) Az csak néhány perc további internetes kutakodásba telik, hogy megtaláljuk a szigetszentmiklósi rendezvénycsarnokot működtető, 100%-ban önkormányzati tulajdonú nonprofit gazdasági társaság rövid céginformációját, amely szerint a társaság nettó éves árbevétele több mint 126 millió forint. A két szám különbségéből nyilvánvaló, hogy igenis lehet nyereségesen működtetni egy ekkora városnak egy rendezvénycsarnokot. 

Legalábbis Szigetszentmiklóson a számok ezt mutatják. Az, hogy Vácnak sikerült volna-e mindez, valószínűleg már sosem fog kiderülni.