A pálosok börzsönyi lábnyoma

2020.06.27

 Az egykor a Börzsönyben élt Pálos rendi szerzeteseknek állított emléket a Magyar Természetjáró Szövetség és az Ipoly Erdő Zrt. A gótikus templomromot idéző faszerkezetet a Márianosztra fölötti erdőrészben emelték. A beruházás 19 millió forintba került.

A pálos rend az egyetlen magyar alapítású szerzetes rend, amelyet Boldog Özséb esztergomi kanonok alapított 1250-ben. A rend központja a Pilisben volt, de a Duna túloldalán, a szomszédos Börzsönyben is jelen voltak. A tiszteletükre emelt emlékhely része a Magyar Természetjáró Szövetség és az állami erdőtársaságok közös munkájának.

Tassy Márk Magyar Természetjáró Szövetség igazgatója az emlékhely avatásán azt mondta: 

Jelenleg is folyamatban van több mint 200 helyszínen az ország 9 tájegységében, közel 330 beavatkozási ponton különböző fejlesztések kivitelezése.

Az állami erdőtársaságok az elmúlt években több tíz milliárd forint értékű közjóléti beruházást hajtottak végre a magyar erdőkben.

Zambó Péter az Agrárminisztérium állami földekért felelős államtitkára szerint az állami erdőgazdaságok kb. 4 milliárd forintot fordítanak évente azoknak a turisztikai létesítményeknek a fennrtartására, megóvására, amelyeknek a szolgáltatásait egyre többen élvezik a lakosság köreiben.

A kormány kiemelten kezeli a természetjárást és a zöld turizmust, ennek egyik fontos jele, hogy 2021-ben Magyarország rendezi a több százezer embert megmozgató vadászati világkiállítást.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának  parlamenti államtitkára azt mondta:  

A természetjárás az embert a természetes gondolkodásmódhoz, a józan eszű gondolkodásmódhoz is vissza tudja vezetni, szemben azzal a globalizált, sokszor romboló eszmerendszerrel, amivel nap mint nap találkozhatni. 

A Pálos emlékhely kivitelezése a Magyar Természetjáró Szövetség és az Ipoly Erdő Zrt. közös pályázatából készült, és 19 millió forintba került.  

VM info