A SÖ-TÉT

2020.12.22

Egyik kedvenc Karinthy-gegem az, amelyben EASÉSZ és AMLD beszélgetnek. EASÉSZ nem más, mint az Ember, Akinek abszolúte Semmi Érzéke a Szimbolizmushoz. AMLD pedig A Mindennel Leszámolt Degenerált. Kettejük elmés dialógját ki-ki megtalálja akár az Interneten is. Mostanában sokszor eszembe jutnak, hiszen a sokszínű összellenzék nap mint nap példáját adja hol ennek, hol annak. Most legutóbb öles betűkkel hirdetik: "Vác is csatlakozott a szabad városokhoz", és ezzel a lendülettel december 23-án elsötétíti a városi díszkivilágítást, tiltakozásul azon kormánydöntés ellen, amely  a rendkívüli helyzet miatt, megfelezi a cégek által fizetett iparűzési adót. 

Lássuk először a dolog szimbolikáját. A fény születése idején lekapcsoljuk a lámpákat, mert tiltakozunk. Mégis, mit üzenünk ezzel? Azt, hogy mi csak növeljük a sötétséget. Igazi EASÉSZ (Ember, Akinek abszolúte Semmi Érzéke a Szimbolizmushoz) gondolkodásmód. Mert mondjuk, ha gyertyagyújtós tiltakozás lett volna. A járványügyi szabályok betartása mellett persze. Abban még spét is van. 

Most nézzük, mit mond a kormánypártisággal egyáltalán nem vádolható Oszkó Péter, a Bajnai-kormány pénzügyminisztere? 

 "A hazai kis- és középvállalkozások közül  az viseli az aránytalanul nagy iparűzési adóterheket, aki pont azt a feladatot vállalja fel, amivel a hazai gazdaságot igazán erősíteni lehet, mégpedig, hogy fejleszt, beruház és hazai forrású hozzáadott értéket igyekszik előállítani.

Sok más kedvezőtlen körülmény mellett az iparűzési adó az egyik, amelyik rossz irányba torzítja a hazai vállalati szektor fejlődését és bünteti az innovációt."

Tehát az egyik legelismertebb ellenzéki pénzügyi szakember szerint az iparűzési adóhoz hozzá kell nyúlni egy olyan kormányzatnak, amelynek célja az innovatív vállalkozások segítése. Mert az iparűzési adó jelen formája a múltat tartja életben. Akár az EASÉSZ ellenzék ötletei. Mint az elsötétítés. 

2022 előtt másfél évvel azért érdemes ezen elgondolkodni. 

Mert habár sok a szín a zászlóban, mégis nagy a söTÉT. 

MJP