A vírus a frontvonalból

2020.04.05

A koronavírus elleni védekezés első frontvonalát Vácon is az alapellátásban dolgozó orvosok, ápolók jelentik. Azt, hogy hogyan is néz ki ez a gyakorlatban, Dr. Manninger Péter háziorvos az elmúlt napokban több posztjában is kifejtette a közösségi médiában. Ezekből szerkesztettünk egy cikket, amely elsőkézből közöl megbízható információt.  

A sajnálatos módon de szaporodó, koronavírus-fertőzés gyanús esetek tükrében nézzük mi a hétköznapi, gyakorlati menete az ilyen eseteknek: 

A páciens telefonon felhívja a háziorvosát ! ( legegyszerűbb és legcélszerűbb ezzel kezdeni, mert úgyis ide fogják mindenhonnan irányítani ) Amennyiben az esetet gyanúsnak vélik koronavírus fertőzésre , a háziorvos egy letölthető nyomtatványt kitölt, amivel megrendeli páciense részére a vírus teszt elvégzését.


Az érintett, gyanús személyt ezután telefonon felhívják és jelzik, hogy mikor érkeznek ki házhoz a mintát levenni és tájékoztatják minden további teendőről!
Na itt van a gyakorlatban egy kis bökkenő. 

A VIZSGÁLAT MEGRENDELÉSÉTŐL A TELEFONOS MEGKERESÉSIG NAPOK IS ELTELHETNEK!!!!


Ennek a " késlekedésnek " a páciens szempontjából és az esetleges koronavírus okozta megbetegedése szempontjából - amennyiben ez igazolódna - semmilyen káros következménye nincs! Ráadásul az esetleges fertőzéstől számított első 3-4 napban a tesztek eredménye téves lehet és fertőzés esetén is adhatnak " álnegatív " eredményt. Azonban más baj van a " késedelmes " telefonos megkereséssel. A páciens bizonytalanságban van. Nem tudja, miért nem történik semmi. Fontos tehát hangsúlyozni , hogy a háziorvos tud felvilágosítást adni arról, hogy a mintavétel megrendelését visszaigazolták e, tehát a háziorvost kell hívni ismét és ha a háziorvos arról számol be, hogy fogadták a kérést, akkor 

Türelmesen kell várni, a telefont figyelni, és önkéntes karanténban kell maradni, 

és a teszt eredményének a megérkeztéig fertőzöttnek kell magát tekinteni az érintettnek!!!! Ez azért fontos mert ha később a fertőzöttsèg igazolódik , akkor ezekben a napokban már tovább tudja adni a fertőzést!!!! Tehát : háziorvossal konzultálni türelmesen várni fertőzöttként vieslkedni!

Távolodjunk el kicsit a statisztikáktól és a számoktól! Fontosak de sokkal fontosabb a gyakorlat ès a valóság ebben a pillanatban illetve ezekben a napokban.

Egy-egy közlést mindenki a saját szemszögéből értékel. Szükség van az élet minden pillanatában a pozitív gondolkodásra, az optimizmusra. De legalább ilyen fontos a reális, tényszerű gondolkodás is. Sokan optimizmusból, reménykedésből vagy csak kis félreérthetőségből a hazai járvány helyzet kapcsán a megbetegedések időbeli eloszlását, egyik napról a másikra jelentkező új betegek számának alakulását leíró görbe, ellaposodásáról beszélnek ( ami nagyon fontos lenne ) illetve sokan szeretnèk így érteni , amit hallanak.

A járványoknak sok más tulajdonságuk között van egy időbeli alakulásuk.Sajnos hazánkban egyenlőre felelősen, nem nyilatkozhat senki a "görbe ellaposodásáról"  Egyszerűen arról van szó, hogy a járvány alakulása időben más fázisánál jár mint más országokban. 

Nálunk most indul a neheze , most gyülekeznek a felhők a viharhoz. Vélhetően április második fele, május eleje lesz a vihar csúcspontja - dörgès, villámlás, égszakadás-föld indulás ! Persze ez becslés ami nem tévedhetetlen. De nézzük csak meg , tegnapról mára több mint 100 új beteg. Ilyen fekete vasárnap még nem volt.

Lehet , hogy jelenleg kicsit kedvezőbb mindennek ellenére a helyzet itthon mint azt vártuk, de nem jelenthetjük ki, hogy megúsztuk!
A lényeg : maradjunk optimisták de viselkedjünk realistán!!!
Sok erőre és fegyelemre, együttműködésre és összefogásra lesz még szükség.
Tiszta szívemből kívánom mindenkinek, hogy legyen elég fizikai és lelki ereje és ennek eredménye legyen a " görbe ellaposodása " !

VM-Dr. Manninger Péter