Állami beruházások fejlesztik Vácot

2020.05.20

Közel hárommilliárd forintból épül a város

Új, országos szinten is jelentős atlétikai centrum, közösségi központ, iskolafelújítás. Közel hárommilliárd forint értékben gyarapodik Vác az állami beruházások révén. Rövid összefoglaló arról, hogy hogyan állnak az építkezések.

Gyakorlatilag elkészült Vác egyik legrégebbi, és most legújabb sportközpontjának, a Reménység Egyesület atlétika pályájának felújítása. A közel százéves sportegyesület már eddig is sok sportszerető váci polgárnak adott teret a galambászoktól az asztaliteniszezőkön át a nehéz atlétákig. Az állam most 740 millió forintot, az egyesület történetének legnagyobb támogatását adta; így megnyílhat a nagyközönség előtt egy valóban modern, és minden igényt kielégítő sportkörnyezet. A felújított futópálya rekortán burkolata védi az ízületeket, és mivel nemcsak szabadtéri, de fedett futópálya is van, már az időjárás sem akadály. A vívók számára egy teljesen felszerelt terem áll rendelkezésre, ahol a körülmények a profi sportolóknak is megfelelnek. A nehézatléták diszkoszvető és súlylökőpályát kapnak, de megújultak a távolugrógödrök, és a vizesblokkok is. 

A Vanyek Béla Sportcentrum minden sportszerető váci és város környéki előtt nyitott lesz, és előre láthatólag júniustól várja majd a nagyközönséget. 

Másfajta, de szintén közösségi tér születik újjá a Duna-parton, ahol már látszik a vége a Kilátó Piarista Pályaorientációs Módszertani Központ felújításának. Itt nemcsak az egykori rendházat újították fel, hanem létre jön egy valódi találkozóhely is, ahol a szakmai munkán túl rendezvények szervezésére is lesz lehetőség. A kétmilliárd forintból megvalósuló beruházás új színfoltja lesz a városnak, és remélhetőleg a fiatalok kedvencévé is válik majd. 


És megkezdődik a nagy munka a Cházár András Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola, Kollégiumban is. A kormány ugyanis az intézmény felújításának és bővítésének előkészítésére 240 millió forintot biztosít. Ebből 2019-ben 22 millió forintot már meg is érkezett, ám a legújabb döntés szreint idén újabb 120 millió forintot kap az intézmény. 

EmPé