Állami tulajdon lett a nagymarosi Kittenberger-villa

2020.03.06

Állami tulajdon lett Kittenberger Kálmán egykori lakóháza Nagymaroson. A hagyatékot abból keretből vásárolták meg, amelyet a kormány a 2021-es vadászati világkiállításra különített el. A házat az Ipoly Erdő Zrt gondozza majd, és a felújítás után látogatóközpontként üzemel.  

Harmincnyolc éven át volt Kittenberger Kálmán lakóháza ez a nagymarosi épület, amit feleségéről Sylvia laknak nevezett el. Kittenberger hat utazása során összesen 16 évet töltött Afrikában, 300 új állatfajt fedezett fel és sok tízezer példányt helyezett el a Magyar Nemzeti Múzeumban. Házát most 80 millió forintért vásárolta meg az állam.  A Sylvia lakot az Ipoly Erdő Zrt kezeli, és interaktív látogatóközponttá alakítja át. 

Kiss László, a társaság vezérigazgatója elmondta: a házban eredeti tárgyak, berendezések, a Kittenberger Kálmán által gyűjtött, és használt eszközök állnak rendelkezésre, és számtalan gyűjtő felajánlotta már az általa megvásárolt hagyatéki elemeket, amelyeket szintén rendelkezésre fog bocsátani. 

Rétvári Bence, Nagymaros parlamenti képviselője, egyben az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára azt mondta: a klímaváltozás időszakában különösen fontos, hogy Kittenberger Kálmán Afrika kutató egykori lakhelye  azt fogja szolgálni, hogy minél inkább zöld szemléletű, minél inkább környezetvédő, természetvédő fiatalok nevelkedjenek. Kittenberger Kálmán élete és munkássága egyébként bekerült az új Nemzeti Alaptantervbe is. 

VM info