Amelie törpéje

2021.02.07

A sződligeti wanna be képviselő (elő)választási (elő)kampányáról

Szalad az idő. Hipp-hopp, húsz év telt el a 21. századi európai filmművészet egyik legsikeresebb darabja, a francia Jeann-Pierre Jenuet rendezte Amelie Csodálatos élete óta. De képei, dialógusai, apró momentumai :-) máig velünk élnek. Nekem személy szerint kedvencem a kerti törpe, amelyet Amelie elhunyt édesanyja sírjáról azért indít egy légiutas kísérővel világ körüli útra, hogy édesapját kizökkentse egykedvű szomorúságából. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ez a filmbéli geg egyszer a magyar politikai palettáról fog visszaköszönni, ám fennkölt manírok nélkül, egyszerűen egy üres (elő)választási (elő)kampány buta kommunikációs "fogásaként". Pedig pontosan ez történik.

Megdöbbentő hasonlóság (képek forrása:Internet, Facebook)
Megdöbbentő hasonlóság (képek forrása:Internet, Facebook)

Juhász Béla, Sződliget polgármestere nem új fiú a politikában. Egyszer már végigcsinált egy országgyűlési választási kampányt, elméletben tudnia kellene, hogy megy ez. Tisztán kellene lássa, mennyi munka, mennyi tényleges teljesítmény, és mekkora fajsúly kell ahhoz, hogy az ember politikusként megméresse magát egy országgyűlési választáson egyéni választókörzetben. Egy olyan körzetben, ahol 87 szavazókörben 73659 választópolgár adhatja le a voksát. Ő már egyszer volt bátor ahhoz 2018-ban, hogy ennek neki álljon. Lássuk, milyen eredményt ért el. 

A csaknem 74 000 lehetséges szavazóból 930-an szavaztak rá. Ez az összes választó 1,73%-a.

Egy országgyűlési képviselői babérokra pályázó politikus helyében mi elgondolkodnánk azon, ilyen eredmények után nekifussunk-e még egyszer. Nem úgy Juhász Béla. Neki nem szegte kedvét a dolog, azt gondolta a 2022-es választás előtt másfél évvel, hogy lapot húz a 22-re. :-). Lelke rajta. 

Azért nézzünk meg néhány tényt, hogyan kezdett hozzá. Először is elkezdett sírni polgármesterként, hogy a kormányzati elvonások miatt nincs pénz a település kasszájában.

Aztán a különleges jogrend adta felhatalmazással megszavazott saját magának 1,6 millió forint jutalmat. Majd mikor országos hírt kapott az ügy, gyorsan bejelentette, hogy nem is magának akarta, hanem egy civil egyesületnek. 

Aztán, hogy ez a pénz mely civil egyesületet gazdagított, azt rózsaszín kommunikációs csend veszi körül. Olyan ez, mint Forrest Gump farpofa lövése, amelyről azt mondták, hogy egy millió dolláros sérülés. Gump csak annyit jegyzett meg erre, hogy "Nem tudom, de a pénzt azt más kaphatta" 

Aztán jött ez az ügy, a fizetési késedelembe eső sződligeti szülők fenyegetésével, miszerint veszélyhelyzet ide, koronavírus oda, ki lesznek zárva gyermekeik az óvoda étkeztetésből, ha nem fizetik a cehhet.  

Oké. Értem én, hogy kell a pénz meg minden. No de nem lehetett volna megoldani ezt az ügyet az érintettek személyes megkeresésével, főként ezekben a nehéz időkben? Muszály volt egy fenyegető facebook posztot írni? 

Ezek után, vagy hát ezekkel párhuzamosan került képbe (szó szerint) a Momentum helyi üdvöskéje mint a helységnévtáblák rettenhetetlen szelfimestere. A sok filmes párhuzam után most jöjjön egy irodalmi. "Körötte csend, amerre ment, és néma tartomány". 

Amelie Törpéje legalább nagyvonalú volt. A Tadj Mahal, a Vörös-tér, a 66-os út... No de Juhász Wanna Be Képviselő Béla? Sződliget központtal körülszelfizte az összes szomszédos település tábláját: Vácrátótot, Kosdot, Őrbottyánt, Rádot. Még annyi sem volt benne, hogy mondjuk Acsán, vagy Vámosmikolán kezdjen. 

És sehol nem találni nyomát ténykedésének. Polgármesterrel nem tárgyalt. Vállalkozókkal nem találkozott. Még azt is nehéz elhinni neki, hogy a helységnévtáblán túljutott volna. Tudom. (Elő)választás (elő)kampány. 

De akkor is. Egyet mondjuk elmondhat magáról. 

A képet azt már tudja viselni.   

MJP.