Augusztus első hétvégéjén Visegrádon a Pálos-busz

2020.07.31

Januárban indult útjára az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a Pálosok történetét bemutató vándorkiállítás, a Pálos-busz. Az előre tervezett programot a járványhelyzet alaposan felborította, és hosszú kihagyás után, csak július elején tudott újra helyszínről helyszínre vándorolni a tárlat. A közelmúltban Nagymaroson lehetett látni, és augusztus első hétvégéjén Visegrádon, a Palotaház előtti parkolóban várja a látogatókat. A Vácról most már hajóval is elérhető kiállítás remek félnapos programlehetőség. A tárlatot annak kurátora, Sudár Annamária szavaival ajánljuk. 


 Ma nagyon sokat beszélnek arról, hogy a 21. század legnagyobb problémája az identitás-válság. Válság a hazához, nemzethez kötődésben, válság a családi kapcsolatokban, a társadalmi szerepekben, a hitben, és még a nemi identitásban is. Magyarul önazonosságnak mondjuk ezt a szót. És ez az önazonosság általában észrevétlenül épül bennünk tanulmányaink, neveltetésünk során. De kell lennie egy pillanatnak, amikor rá kell döbbennünk, hogy ezért tennünk kell, és lehet életünk minden pillanatában, és hogy az identitásunk az nem egyszerűen nőddögél bennünk, hanem az tudatos gesztusok mentén is tud változni. Például az által, hogy ismereteket szerzünk. Ha nem ismerünk valamit - és jól tudták ezt a 20. században több ordas ideológiának a képviselői - akkor sokkal könnyebb kitépni a gyökereket az emberekből. Ugye sokakban ott cseng a mondat: "A múltat végképp eltörölni..." Ha nem ismerjük a múltunkat, akkor sokkal könnyebb gyökértelenné válni. 


És azért idézem ezt, mert az egyik híres pálos szerzetes, Virág Benedek a költő, aki egyike volt annak a 312 szerzetesnek, akiket ért az 1786-os feloszlatás, II. József hírhedt feloszlató rendelete, Virág Benedek, aki ezt követően több mint 40 évet élt szinte remeteségben, hogy Szent Öreggé, Tabáni Remeteként válva vívja ki tiszteletét az embereknek, ez a Virág Benedek történetíróként is megmutatkozott, sőt, fontosnak tartotta, hogy leginkább ezzel foglalkozzon ezekben az évtizedekben. Egyik történeti munkájában írja: 

"Nem késő azt tanulnunk, amit oly sokáig nem tudtunk, mert senki által nem taníttattunk. Most érezzük kártékonyságát a tudatlanságnak." 

Azt is mondhatnám, hogy ennek a mondatnak a jegyében fogant ez a kiállítás. Mert mi, noha a Pálos-rend környékén dolgozunk sokan már elég régen, nem a katolikusoknak, és nem is csak a keresztényeknek készítettük ezt a kiállítást. Hanem minden magyar embernek, sőt, mivel angol kísérőfüzet és feliratozás is készült, minden hazánkba térő érdeklődőnek. Mert hiszünk benne, hogy az ismeretszerzés lehet a forrása annak, hogy a Pálos-rend a magyar önazonosság részévé váljék, és ha azzá válik, akkor egy kicsi lépéssel az Istenhez is közelebb kerülhetünk.  

VM info