A váci levéltár volt "Az év levéltára"

2019.12.28

Az év elején, februárban vette át Vác város levéltára az Év Levéltára 2018 címet. A kitüntetés átadóünnepségén Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár azt mondta: a levéltárak adják az ország és a nemzet memóriáját, ezért fontos, hogy minél jobban működjenek ezek az intézmények. Az Év levéltára címet 2012 óta adományozza a szakma az adott évben legjobbnak ítélt intézménynek. 

Nagyot változott a világ a levéltárakban. A kétezres évek elején még egy zárt szakmai közösség használta kutatásra a fontos iratok gyűjtőhelyeként ismert intézményeket. Mára szerepük jelentősen átalakult.  Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár szerint ez azt is jelenti, hogy a poros iratok őrzésének levéltári korszaka lejárt. Ma már nyitott levéltárakról beszélünk, az adófizető állampolgároknak, a szomszédunkban élő fiataloknak, a családoknak tudniuk kell, hogy ezekben az épületekben, amelyekre ki van írva, hogy levéltár, sokkal több minden van, mint poros iratoknak a gyűjtőhelye - mondta az átadó ünnepségen az államtitkár. 


És valóban. Az iratok részbeni digitalizálása, a családfakutatás divatja, a levéltárak különféle kulturális rendezvényei az elmúlt években kinyitották a korábban kevésbé látogatott intézmények kapuit. Ezért a levéltárosok munkája is megváltozott. Horváth Ferenc  Vác város Levéltárának igazgatója úgy látja, hogy intézményében a közművelődési munka nagyon felerősödött.  Mint mondta: "Bár magam ugyan kissé konzervatív levéltáros vagyok, tehát nagy hangsúlyt fektetek a hagyományos munkákra, a rendezésre, selejtezésre, a segédlet készítésre, de ezek mind a közművelődési munkát is szolgálják."

Az Év Levéltára Díj pénzjutalommal is járt. A kapott összeget az intézmény a szakmai munkáját újfajta módon bemutató rendezvényekre és egyéb pedagógiai, vagy közművelődési programra fordította.