Az Inotay-dilemma

2021.07.21

 Orbán Viktor szerdán bejelentette: a kormány népszavazást kezdeményez a gyermekvédelmi törvényt érő nemzetközi kritikákra reagálva. Kíváncsian várjuk, hova áll Vác alpolgármestere, az egykori hitoktató, egyben a város ellenzéki országgyűlési képviselő-jelölt-jelöltje.

Koherens, felnőtt egyéniségként mer-e majd az öt határozott NEM mellett kiállni, vállalva ezzel a kormánypártokkal való egyetértés "kockázatát", ami mondjuk egy wannabe ellenzéki honatyánál nem éppen jó ómen, vagy elsunnyogja a kérdést, nem nyilvánít véleményt, és ezzel még közelebb kerül jelenlegi politikai köntösének szabóihoz, a liberálisokhoz, ami pedig egy régi, magát konzervatív kereszténynek valló hitoktatóval szemben nem lenne valami barátságos lépés.

Ebben áll az Inotay-dilemma, amit nem lesz egyszerű feloldani. Habár, ha egy magát jobboldalinak láttató politikus arcára (vagyis inkább alája) odafér az MSZP logó, akkor immár semmi nincs kizárva. Még az sem, hogy egy felelős, a választók bizalmát kérő politikus nem megy el szavazni egy népszavazáson. Innen aztán mindenki szabadon eldöntheti: vétkes, cinkos, vagy néma akar maradni. Egy biztos: majd kiderül...

MJP