BARBÁROK

2020.09.23

 Megrendítő erejű olvasmányélményem volt Móricz Zsigmond rövid novellája, amely 1932-ben ugyanazzal a címmel jelent meg, amellyel ez a rövid véleménycikk is.

És amellyel Vác polgármesterének, Matkovich Ilonának minapi Facebook bejegyzése is. Móricz után felelősséggel kell ezzel a címmel bánni, hiszen az a néhány oldalas remekmű felkavaró mélységeket nyit meg. A novellára talán sokan emlékeznek. Története egy mondatban annyi, hogy a Veres juhász és társa 300 birkájáért meg a két szamaráért megöli a Bodri juhászt és a fiát a kutyáikkal együtt. A novellában nem is ez a horrorisztikus elemekkel átszőtt kegyetlen gyilkosság az igazán felkavaró, hanem a sorok közti lényeg. A Bodri juhásznak ugyanis volt egy szép öve, ami igen megtetszett a Veres juhásznak. A gyilkosság után azonban mégsem vette el, hanem azzal húzta a kutyákkal kikapartatott sírverembe az áldozatokat. Amikor pedig a vizsgálóbíró vallatóra fogta a sok gyilkosság, rablás és lopás miatt elfogott Veres juhászt, és - mintegy utolsóként - még a Bodri juhász megölését is rá akarta bizonyítani, a vádlott a végsőkig tagadott. Aztán a bíró, akinek már a gyomra forgott, végül megelégelte a dolgot, megátkozta az akasztófára kerülő gyilkost, mondván, hogy a halálban sem lesz nyugodalma. A vádlott erre, továbbra is tagadásban, elindult ki a tárgyalóteremből. De az ajtó kilincsén lógva, meglátta azt a bizonyos övet. Erre összeomlott, és mindent bevallott. A bíró ezután csendben kivezettette a teremből, és csak annyit mondott:

"Barbárok"

No de miért is idéztem fel ezt a történetet?

Azért, mert Vác város polgármestere, a maga műveltségével, és kifinomult irodalmi érzékenységével teljesen tisztában kellett legyen azzal, mit ír le, amikor fent idézett Facebook posztját megírta. Azt a posztot, amelyben gyakorlatilag felbújtóként jelölt meg kormánypárti politikusokat, és "bértollnokaikat" a városban az utóbbi időben egyre többször előforduló rongálás és a szerinte feszült közhangulat miatt. Az írás címe pedig ott virít nagy betűkkel: 

BARBÁROK.

Megértem, hogy nem élünk egyszerű időket.

De talán ezt mégsem kellene.  

Mp.