Civilek indították el a Zöld Dunakanyar Programot

2021.02.28

 Késik az önkormányzati program, egyetemisták tervezik Vác zöld jövőjét

 Úgy tűnik, hangzatos ámde eleddig üres választási programpont maradt az önkormányzati zöld program Vácon. Matkovich Ilona lendületes, zöld, (ráadásul osztrák) kisvárost ígért, egy Tiszta levegőt Vácon is! elnevezésű környezetvédelmi programot, faültetéseket, több zöld területet a lakótelepeken, és úgy egyáltalán, egy nyitott, kezdeményező városvezetés képét festette fel polgármesteri vásznára.

Ennek jegyében választotta meg mottóját is:

"Az önkormányzatiság nemcsak a városgazdálkodásról és az igazgatásról szól, hanem az együvé tartozás motorja kell, hogy legyen."

Csaknem másfél év telt el a választások óta, igaz, nem akármilyen másfél év. Ne legyünk igazságtalanok, városvezető legyen a talpán, aki a kialakult pandémiás helyzetben helyt áll. Nem is kárhoztatjuk olyanokért Vác város polgármesterét, amik nem volnának gálánsak vele szemben. De!

Nem magyarázható és nem is védhető az a fajta politikai cinizmus, amelyet megenged magának, és folyamatos felkészületlensége néha kifejezetten méltatlan helyzetbe hozza őt. Legutóbb például krokodilkönnyekkel vegyes sirámot adott elő, keseregvén a Nagy-Hideg -hegyi turistaház sorsán, mindezt anélkül, hogy utánanézett volna, vajon mi a helyzet. Nem kérdezett, nem egyeztetett, csupán ítéletet mondott. Mert miközben ő siratja, a magyar kormány felújítja. A látványterveket Szokolya polgármestere tette közzé helyretéve kicsit váci kollégája tájékozatlanságát.

Most vasárnap ismét sikerült, mint egy rosszcsont kisdiák, cinikus félmondatot pöckölni Rétvári Bence országgyűlési képviselő irányába. Merthogy szerinte ha már olyan fontos dolga volt, mint a harmadik járványhullám alatt madárodúkat adni át, akkor őt is igazán megkereshette volna.

Nos, polgármester asszony, először is: nem gondolja-e, hogy városvezetőként az Ön dolga az egyeztetés kezdeményezése az országgyűlési képviselővel, mint ahogy politikusi mottója ezt sugallja is? Másodszor pedig: ha utánanézett volna, tudhatná, hogy a most átadott 150 madárodú civil kezdeményezés, fiatal természetvédelmi mérnök hallgatók sok havi (kétkezi) munkája, amely mellé az agrárminiszter és az országgyűlési képviselő is melléállt ugyan, de ezúttal a fő érdem a civileké volt.

És ha már, akkor a végére néhány kérdés.

Hol tart a Tiszta levegőt Vácon is! elnevezésű program? Voltak-e már szakmai egyeztetések a környéken illetékes erőgazdasággal és nemzeti parkkal? Van-e átfogó koncepciója arról, hogy hogyan vonja be a fiatalokat egy zöldebb és élhetőbb Vác megteremtésébe?

És ha vannak is konkrét válaszai, akkor sem védhető cinikus és pikírt megjegyzése, miszerint 150 madárodú ingyenes elkészítése és oda ajándékozása 31 település 52 óvodájának, az

"minden bizonnyal a kezdődő harmadik járványhullám esetén is nagyon fontos dolog."

Igen. Fontos. Akár a jó levegő Vácon (is).  

MJP