Egy átgondolatlan rendelet

2020.05.28

Visszaterhelte az ingatlantulajdonosokra a házuk előtti közterület egészének tisztán tartását a váci önkormányzat. A város előző, jobboldali vezetése az elmúlt ciklusban megemelte a kommunális adót, de egységesen két méterre csökkentette a lakók közterület rendbentartási kötelezettségét. Akkor azért volt erre szükség, mert Vácon sok olyan épület található, amelyek előtt akár tíz méternél is nagyobb a közterület nagysága. A helyzet nem egy vitás ügy forrása volt már az elmúlt években. Nem véletlen, hogy végül átvágták a gordiuszi csomót. Amit Matkovich Ilona - a rendkívüli jogrendre való tekintettel - egy személyben kötözött most vissza. 


Nem tudni, ki a hunyó. Mert a városvezetés állítja: egyeztet a képviselőkkel a rendkívül jogrend alatt is. Ezt a jelenleg ellenzékben ülő jobboldali városatyák cáfolják. Állítják: velük senki nem egyeztet. Mivel Vácon az elmúlt hónapokban egyáltalán nem volt testületi ülés, nem tudni kivel történik egyeztetés, kivel nem. Annyi bizonyos, hogy Matkovich Ilona egy személyben dönt. 

Fenyvesi Jenő és felesége
Fenyvesi Jenő és felesége

Például arról, hogy itt, a Fekete utca és a Lehár Ferenc utca sarkán álló ingatlan előtt a benne élő idős házaspárnak kell gondoskodni a fűnyírásról. Mintegy 1500 négyzetméternyi közterületen. Fenyvesi Jenő elmondása szerint krónikus beteg. A 250 négyszögöles kert karbantartása is nehéz neki, az 1500 négyzetméternyi közterület pedig már teljesíthetetlen. De mit is mond a régi-új rendelet? Lényegében azt, hogy az eddigi két méterről az ingatlan előtt húzódó út vonaláig a tulajdonosnak kell karban tartani a közterületet. Beleértve az árkokat is. Ez már az elmúlt években is vita tárgya volt. Mokánszky Zoltán, aki az elmúlt ciklusban alpolgármester volt, el is magyarázta:

Mokánszky Zoltán önkormányzati képviselő
Mokánszky Zoltán önkormányzati képviselő

Anno azért lett módosítva a rendelet is, és azért lett megemelve a kommunális adó, mert mi nem kértük azt, hogy a lakók takarítsák az úttestig az ingatlanuk előtti részt.

Vác deákvári városrészében különösen sok ingatlantulajdonost érint hátrányosan az új intézkedés. A lakók azt szeretnék, ha az önkormányzat kompenzálná valamivel a kötelezővé tett közmunkát. Vogel Csaba, az egyik érintett elmondta, hogy saját eszközökkel tartotta eddig is tisztán az előtte lévő parksávot, de eddig senki nem fenyegette büntetéssel. Ráadásul a fenyőfák által hullatott tobozok miatt a fűnyírás sem egyszerű.

Vagy tud az önkormányzat valamilyen eszközt biztosítasni, legyen az zsák, vagy legyen gereblye, most mondtam valamit, vagy pedig gesztust gyakorol, és azt mondja, hogy tisztelt honpolgárok, váci polgárok, ha ilyen szituációban vagytok, most csak egy mondat, kapsz tíz százalék, tizenöt százalék, vagy nem tudom én mennyi éves engedményt a kommunális adódból.

Vogel Csaba
Vogel Csaba

Vogel Csaba megkereste az ügyben a váci önkormányzatot is, de a jegyző csak a Matkovich Ilona polgármester által egy személyben hozott új rendelet szövegével, öt hét után válaszolt, és eddig semmilyen engedményt nem tett. 

Molnár Péter