Egyeztetést kezdeményez Rétvári Bence az erősebb rádióadásért a Dunakanyarban

2020.03.11

 Nemrégiben indult egy petíció azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a dunakanyari rádióadók problémájára. Ugyanis Budapestről észak felé haladva a Duna mindkét oldalán élők közül sokan panaszkodnak, hogy rossz a vétel. Vannak települések, ahol a szlovák adók nagyobb választékban és jobb minőségben foghatóak, mint a hazaiak.

Annak érdekében, hogy a helyzetre megoldást találjon, Rétvári Bence, a Dunakanyar bal partjának országgyűlési képviselője, megkereste a Nemzeti Média és Hírközlései Hatóságot, valamint az Antenna Hungária Zrt-t is. A képviselő facebook oldalán tette közzé ezt, az alábbiakban onnan idézünk. 

Az Antenna Hungária Zrt felvetette, hogy a Csóványos hegycsúcsra telepített rádiadó-állomással orvosolni lehetne a probléma egy részét, bár hozzátették, hogy felvetődnek környezetvédelmi előírások, valamint át kell tekinteni a nemzetközi szerződéseket is, hogy Magyarországnak milyen megállapodása van Szlovákiával az adott kérdésben.

Egyébként a rádióadók nagyobb lefedettségéhez frekvencia-használati jog elnyerése szükséges. Ha közszolgálati rádióról van szó, akkor pedig az MTVA lehet a megrendelője ennek.

A helyzet megoldása érdekében hasznos lehet egy egyeztetés a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, az MTVA, az érintett önkormányzatok, a Duna-Ipoly Nemzeti Park és esetleg más környezetvédő egyesületek, valamint az Antenna Hungária Zrt. között.

Fontos, hogy a Magyarország határaihoz közelebb lévő településeken élők is ugyanúgy tudják fogni a magyar rádióadókat, mint az ország más részén élők!

VM info

Forrás: Rétvári Bence Facebbok oldala