Elbocsátások helyett átcsoportosítás

2020.05.17

Csereklye Károly szerint az elmaradó fesztiválok költségvetéséből menthetők lennének a munkahelyek Vácon

Hetedik képviselői ciklusát tölti Vác város képviselő-testületében Csereklye Károly. Keresztény-nemzeti gondolkodását, és Kisgazda gyökereit sosem titkolta, de minden körülmények között megmondta mindenkinek, ha valami kifogásolni valót talált a közéletben. Most, 70 évesen is végezné munkáját a városért a Váci Szívvel Mozgalom képviselőjeként, de állítása szerint, a mostani városvezetés sem nem együttműködő, sem nem együtt érző. Sajtótájékoztatón fejtette ki véleményét. 


Az új városvezetés hivatalba lépése óta mást se hallani, csak azt, hogy több száz millió forintos adósságot, kifizetetlen számlákat, valamint jogtalanul kifizetett juttatásokat hagyott háta mögött az előző garnitúra - kezdte sajtótájékoztatóját Csereklye Károly. Ez mind rendeben is volna - folytatta mondandóját a képviselő, ha a mostani testületben nem ülnének benne jó néhányan az előző ciklusból. Hogy lehet az, hogy ők nem tudtak ezekről a dolgokról? - tette fel a kérdést a képviselő. A jelenlegi polgármester, Matkovich Ilona ott ült nemcsak a testületben, de a bizottságban is. De Ferjancsics László, Kászonyi Károly és Kiss Zsolt szintén ott ültek - fejezte be a felsorolást Csereklye Károly, aki szerint nemcsak a múlt, de a jelen is hasonló kérdéseket vet fel. Elmondása szerint ugyanis képviselői esküéhez híven megpróbált tájékozódni a hivatalnál azokban az ügyekben, amelyekkel kapcsolatban választói megkeresték, de nem járt sikerrel.

Megpróbálta megtudni, hogy mi az oka annak, hogy az önkormányzat dolgozóinak egy része nulla forintos "fizetést" kap munkáltatójától, más részének pedig fél fizetéssel kell megelégednie. A Váci Szívvel Mozgalom képviselője tehát ügyfélfogadási időben próbált információt szerezni a hivataltól, ám ott a jegyző asszony - a képviselő állítása szerint - kioktatta, és azt állította, hogy az érintett önkormányzati dolgozók és a hivatal között megegyezés történt. Csereklye Károly szerint ez nem így volt, mert az érintettek azt jelezték felé, hogy szó sem volt megegyezésről, a munkáltató közölte a tényt, és nem egyezkedett. A képviselő kereste a polgármestert is. Matkovich Ilona vissza is hívta telefonon, és közölte vele, hogy felmerült problémáit írásban nyújtsa be a hivatal számára. Csereklye Károly azt mondta, ezzel kapcsolatban aggályai vannak, mert 

még a novemberben írásban feltett kérdéseire sem kapott választ.

A képviselő ezek után a sajtó nyilvánossága előtt kérte számon a polgármestert, hogy van-e a városnak gazdasági kilábalási programja, ha nincs, miért nincs, és ha van, miért nem nyilvános? Csereklye Károly azt is szeretné megtudni, milyen létszámleépítési tervei vannak még az önkormányzatnak, illetve azt is, hogy mire költi a város az elmaradt Váci Tavaszi Fesztivál, valamint az elmaradó Váci Világi Vigalomra félretett pénzt.

Azt nem tudni, hogy valójában mennyi pénzről van szó, hiszen a költségvetés jelen pillanatban is átdolgozás alatt van. Az Interneten elérhető sajtócikkekből annyi bizonyos, 

hogy 2014-ben 6,5 millió forintot költött a város a Váci Tavaszi Fesztiválra, valamint 2015-ben 25 millió forintot a Váci Világi Vigalomra. Ez összesen 31,5 millió forint, amelynek a sorsa felől nem kapott felvilágosítást Csereklye Károly. 


Mp.