Életre kelhetnek a váci múmiák

2020.10.21

 Televíziós játékfilm készülhet a váci múmiák történetéből. Egy alkotócsapat 5 millió forintot nyert a Nemzeti Filmintézet pályázati alapjából az előzetes forgatókönyv fejlesztésére. A Váci Mérték megkereste a rendező-producert, Kis-Stefán Mónikát, hogy utána járjon, milyen koncepció mentén dolgoznak most, és mikorra várható a forgatás, valamint a bemutató. A filmes szakember egyébként újságíróként már foglalkozott a váci múmiákkal, a National Geograficban jelent meg cikke a témában. Filmesként sem idgen számára a múlt, egy belgrádi archeológiai kutatásokat bemutató fesztiválon ő képviselte Magyarországot.

Mint ahogy a váci múmiáknak, a róluk szóló filmalkotásnak is megvan a maga története. Mikor talákozott először ezzel a rejtélyes és szövevényes kalanddal, és mikor döntötte el, hogy filmet készít belőle?

Kilenc éve foglalkozom filmkészítéssel. Már a kezdetektől nyilvánvaló volt, hogy a magyar tudományos élet eredményeivel szeretnék foglalkozni, közelebb hozva azokat a nézőkhöz, hiszen a gyakran elvont fogalmakat, tudományos folyamatokat nem könnyű közérthető módon bemutatni. Kitaláltam egy egészen új képi világot, amely még azok számára is élvezhetővé teszi ezeket a filmeket, akik nem az adott tudományterület szakértői. A váci múmiák történetével hat éve találkoztam először. Hihetetlennek tartottam, hogy korábban nem került utamba egy ekkora tudományos szenzáció. Azonnal tudtam, hogy ebből filmet kell készíteni.

Hogyan kezeli az anyagot, tudván, hogy játékfilmet készít, mekkora lesz a tényanyag, és mennyi a fikció?

A film 60 százaléka tényeken alapul. Vagyis inkább úgy mondanám, hogy a cselekményé. Mert hiszen a szereplők valóban éltek. Forgatókönyvíró társammal, Dubinyák Rékával együtt dolgoztunk és dolgozunk történetükön. Az alapsztori egyébként adja magát, nekünk csak a hitelességre kell figyelnünk. Folyamatosan konzultálunk a szakértőkkel; régészekkel, antropológusokkal, hogy semmilyen butaságot ne írjunk le. Két idősíkban folyik a cselekmény, napjainkban, és a 18. században. Végig fordulatos, izgalmas filmet ígérünk, ahol az utolsó pillanatig fogjuk majd a néző figyelmét. Olyan történetet írunk, amelyben az utolsó pillanatig kérdéses lesz, ki, kicsoda, honnan jött, hová megy, és csak a végkifejlet fogja elvarrni a szálakat.

Mikor kezdődik a forgatás?

Jelenleg a forgatókönyv fejlesztésénél tartunk. Erre nyertünk forrást az NFI-től. Ha sikerül olyan alkotást létrehozni, ami elnyeri a bírálóbizottság tetszését, akkor pályázhatunk majd magára a forgatásra. Ha a forgatókönyvünk elfogadják, akkor fél év előkészítési folyamat indul el. Mi szeretnénk, ha 2021 nyarán el tudnánk kezdeni a forgatást, ősszel pedig az utómunkát. A bemutatót 2022-re tervezzük.

Mi lesz a film utóélete?

A televíziós bemutatás után szeretnénk a világ sok táján megjelenni a filmmel. Magyarország ugyanis múmia-nagyhatalom, és erről alig tud valaki. Nagyon ritka, hogy egy országban 265 természetes úton mumifikálódott holttest kerüljön elő. Filmünkkel szeretnénk megismertetni az ő történetüket nemcsak a magyar, de a nemzetközi közönséggel is.  

eMpé