Ez történt 2020 - első rész

2020.12.20

Az idei esztendő bizonyosan nem íródik aranybetűkkel a történelemkönyvekbe. De, csak hogy ne csupán a veszteséglistát jegyezzük, készítettünk egy összefoglalót arról, hogy mivel gyarapodott Vác és környéke az elmúlt évben. Az első részben a január és július közti időszak eredményeiből készítettünk beszámolót. 


Januárban kiderült, hogy a kormány kultúratámogatási rendszerének köszönhetően 5 hónap alatt 82 hangversenyen 6600 gyermekhez jut el a komolyzene a Dunakanyarban.

Az is januárban kapott nyilvánosságot, hogy megérkezett a Mentőszolgálathoz a váci mentőállomás kiegészítő munkáira biztosított 15.000.000,- Ft többlet támogatás is, ezzel folytatódhattak a munkák.

Még mindig januárban járva tették közzé, hogy 800 000 forint támogatást nyert a zebegényi Sebegin Hagyománymentő Egyesület, amelyből német nemzetiségi programok valósulhattak meg.

Január közepén derült ki, hogy 22 millió forint kormányzati támogatásból jön létre családbarát szülészet a váci Jávorszky Ödön Kórházban.


Februárban hirdették ki, hogy a kormány további 220 millió forint vissza nem térítendő forrást biztosít a Sződligeti Gárdonyi Géza Általános Iskola bővítéséhez, valamint további 169 millió forint vissza nem térítendő forrást biztosít a penci Cserhátliget Általános Iskola bővítéséhez.


Március elején tartottak sajtótájékoztatót arról, hogy Kittenberger Kálmán Afrika-kutató nagymarosi házából interaktív oktató- és látogatóközpont lesz. Ez volt az utolsó olyan sajtóesemény az évben a Dunakanyarban, amit nem árnyékolt be a koronavírus elleni harc. 

Több mint 108 millió forintból elindult a kemencei külterületi utak építése - derült ki májusban. Kemence gazdasági fejlődését, legfőképp a mezőgazdasági termelést és a turizmust szolgálja a külterületi földutak felújítása. Emellett útkarbantartó erő- és munkagépek (traktor, ágaprító) beszerzésére is sor kerül, melyek a későbbiekben segítik az utak karbantartását, az út menti növényzet kezelését.Júniusban megérkeztek a Dunakanyarba a Magyar Falu Program újabb körének eredményei, eszerint  Eszerint kiderült, hogy A kormány 3 millió Ft támogatást biztosított orvosi eszközbeszerzésre Kóspallagnak, Sződnek, Vácrátótnak és Vámosmikolának.

Az év végi összefoglaló második részében mutatjuk majd be a Dunakanyarban történteket a júliustól az év végéig tartó időszakban. 

VM összefoglaló