Ez van - mi legyen?

2020.05.01

Érdekes bejegyzés jelent meg a minap a városháza honlapján (Hivatkozás a cikk végén), amelyben a Hivatal álláspontja olvasható arról, hogy Vác városa visszautasított újabb, ha az egész ciklust nézzük, akkor 120 milló forint állami támogatást - ezúttal a színház működtetésére. Az indok: amennyiben elfogadják az állam évenkénti 24 millió forintos támogatását, az önkormányzat elveszíti a jogot arra, hogy kinevezze, vagy visszahívja az a színház vezetőjét. Közös működtetés esetén ugyanis ezek a jogok a miniszter kezében lennének. Ez a kitétel sok volt a Matkovich Ilona vezette váci önkormányzatnak, és  inkább, ahogy azt már a ötmilliárd forint értékű váci rendezvénycsarnok ügyében is tette, lemondott az állami támogatásról. 

Habár joga volt hozzá, azért néhány kérdés felmerül a döntés kapcsán. 

Először is: meddig járható még az az út, amire Matkovichék léptek? Meddig lehet játszani a durcás kamaszt, akinek egyszer igaza lett a szüleivel szemben, és onnantól mindjárt ki is jelenti, hogy a szobája egyedül és csakis az övé, ahová másnak nincs joga belépni? 

Mert, ha a dolgot magát nézzük, önkormányzatiság nincs és nem is lehet az állammal való együttműködés nélkül. Ismerjük el: Vác, Pécs, Szeged, Eger, ect nem városállamok, henem Magyarország szerves és igen értékes részei. A magukat most dacos ellenzéki politikusnak beállító, ám választott tisztségüknél fogva egy egész településért felelős polgármesterek és képviselők pedig nem a saját bejáratú zártkörű klubjukban fociznak, hanem tíz, vagy százezerek napi életkörülményeivel, vagy éppen kulturális, sport, és más lehetőségeivel oroszruletteznek. 

A helyzet az, hogy egy meccset megnyertek, de a bajnokságban még sok forduló van, és az esélyek egyáltalán nem nekik kedveznek. 

A helyzet adott. Ez van.

A kérdés: Mi legyen? 

VM vélemény