Felelősséggel környezetünkért

2021.01.12

10 köbméter építési hulladékot szállíttatott el az Ipoly Erdő Zrt. váci erdészete Sződ határából. 

Az állami erdőgazdaságok az őszi időszakban 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. Az őszi időszakban megkezdett munka azonban még korántsem ért véget, az év végéig folyamatosan zajlott a hulladékmentesítés, és 2021-ben is folytatódik a munka. Elmúlt év decemberében az Ipoly Erdő Zrt. munkatársai 60 köbméter illegálisan lerakott szemetet szállítattak el. Alább az Ipoly Erdő Zrt közleménye. 

Az erdőterületeinkre, az országos helyzethez hasonlóan, leginkább vegyes kommunális hulladékot helyeznek el, az erdészek tapasztalatai azonban azt mutatják, hogy jelentős az építési törmelék, a gumiabroncs, autóalkatrész, és egyéb veszélyes hulladék illegális kihelyezése is.

Az Ipoly Erdő Zrt. Kelet-Cserháti Erdészete december 23-án, 28-án és 29-én a Nógrád megyei Bátonyterenye-Kisterenye, Salgótarján, és Vizslás települések határában több, mint 50 köbméter illegális hulladékot gyűjtött össze, és több konténerbe pakolva szállított el, mintegy 500 ezer forintos költségen.

Szintén decemberben szállított el Sződ település határából közel 10 köbméter építési törmeléket az erdőgazdaság Váci Erdészete. A rakodógép segítségével megrakott konténernyi illegális szemét elszállításának és megfelelő hulladéklerakóban történő elhelyezésének több, mint 100 ezer forint költségét itt is az erdőgazdaság vállalta.

2021-ben szeretnénk, ha folytatódhatnak a munka, ennek érdekében az Ipoly Erdő Zrt. pályázatot nyújtott be, melynek elbírálása, eredményhirdetése márciusban várható.

Tapasztalataink szerint a COVID világjárvány miatti korlátozások hatása, hogy erdeinkben jelentősen megnövekedett a látogatószám, egyre több kiránduló, túrázó keresi fel a Börzsöny és a Cserhát túraútjait. Szeretnénk, ha ezt minél tisztább, egészségesebb környezetben tehetnék, ezért bízunk benne, hogy az elmúlt évben megkezdett munka idén is folytatódhat. Azt azonban ne felejtsük, hogy a legmegnyugtatóbb megoldás az lenne, ha senki nem helyezne az erdőterületekre illegálisan hulladékot! A megelőzés érdekében az Agrárminisztérium felhívására az állami erdőgazdaságot elkészítették azt a tervezetet, ami alapján a megtisztított területekre jövőben 900 kamerát, és több mint 300 sorompót helyezhetnek ki, hogy megakadályozzák a hulladék újbóli lerakását az erdőkben.

VM info - Ipoly Erdő Zrt.