Fertőtlenítőt helyből

2020.04.29

Az egész Dunakanyart el tudja látni a saját maga által gyártott kézfertőtlenítőjével a kosdi székhelyű Lunzer Pálinkaház. A prémium kategóriás pálinkáiról ismert családi vállalkozás a WHO ajánlásait követve készítette el saját receptúráját, amelyet egy hónap alatt jóvá is hagytak. A pálinkamestert, Lunczer Attilát kérdeztük arról, hogy hogyan lett az ötletből kész termék, és arról, hogy mit vár a várhatóan nyáron újrainduló vendéglátós szezontól

VM: Akár magától értetődőnek is tűnhet: a magas szesztartalmú pálinka előállításával foglalkozó cégek bizonnyal tudnak alkoholos fertőtlenítőt is gyártani. Laikus kérdés, gondolom, nem ilyen egyszerű.

LA: (Nevet) Nem, ez nem egészen úgy van, ahogy a laikus gondolja. A pálinkából nem lesz kézfertőtlenítő. Az egésznek az alapja az etanol, amelyet mi ebben az esetben gabonából állítunk elő. Ez gyakorlatilag gabonaszesz. Tehát úgy kell elképzelni, hogy azokban a berendezésekben, amelyekben normál esetben a pálinkát állítjuk elő, most a fertőtlenítő szer alapanyagát gyártjuk. Persze át kellett állítani az üzemet erre, hiszen egyszerre a kettő nem megy. Nem lehet pálinkát is főzni, meg fertőtlenítőszert is gyártani egyszerre. Ha majd visszaállunk az eredeti küldetésünkre, és ismét pálinkát főzünk, azt is egy technológiai folyamatnak kell megelőznie.

VM: Mekkora kapacitása van a Lunczer pálinkaháznak fertőtlenítőszer gyártásra?

LA: Naponta 2-300 litert tudunk készíteni, ugyanis a gabonaszesz előállítása is időt vesz igénybe. Először cukrosítjuk a gabonát, majd erjesztjük, aztán főzzük. Az egész folyamat körülbelül 15 napig tart. A receptúra összeállítása pedig értelemszerűen függ az alapanyag mennyiségétől. Nem tudunk tehát országos mennyiséget gyártani, csak a Dunakanyar üzleteit tudjuk kiszolgálni. De eredetileg is ez volt a célunk: a fertőtlenítőszer iránt megnövekedett keresletet helyből kiszolgálni, hiszen a pálinkafőzés és értékesítés során is ezt az utat járjuk: termékeinket elsősorban a Dunakanyarba látogatóknak szánjuk. 

VM: A szakemberek most azt várják, hogy júniusra, legkésőbb júliusra újraindul az élet a vendéglátásban is. Ez azt jelenti, hogy újra megnőhet a kereslet a pálinka iránt. Hogyan készülnek erre Önök?

LA: Felkészülten várjuk azt a pillanatot is, de szerintem ez nem lesz olyan egyszerű. Idő kell majd ahhoz, hogy az emberek megnyugodjanak. Nem biztos, hogy mindenki be fog merni ülni egy vendéglőbe esténként. Az emberek egy része alig várja, hogy vége legyen ennek a karanténnak, nem is hisz benne, és feleslegesnek tartja. Ők változatlanul menni fognak, amikor és ahová lehet. A másik részében benne marad egy kis félsz. Ez egy természetes és érthető dolog. A harmadik részt pedig azok adják, akik hosszú időn keresztül nem fognak menni sehova. Kiszámíthatatlanná válik minden.

VM: Mennyire hisz abban, hogy az ember a természettel együttműködve továbbra is értéket tud létrehozni?

Ez elhivatottság kérdése is. A természet megújulóképessége egészen rendkívüli. Nekünk nincs más dolgunk, csak az, hogy kövessük ebben. Az ember is a természet része, tehát mi is meg tudunk újulni. Ez a kulcs szerintem. Alkalmazkodni a kihívásokhoz, és megújulni. Ebből fogunk tudni építkezni ebben a kiszámíthatatlanná váló világban.  

MP