Gesztustalan

2020.08.08

 Ahogy azon gondolkodtam, hogy hogyan is volna érdemes megközelíteni a váci közélet egyik legújabb mozzanatát, hirtelen ötlettől vezérelve megnéztem a "nagyvonalú" szó szótári jelentését. Emígy hangzik: "Jelentéktelen dolgokkal, apró-cseprő részletekkel nem törődő, nem kicsinyes, nem aprólékos; olyan, aki csak a fontos, lényeges dolgokra, mozzanatokra van tekintettel."

Nos, azt hiszem, Vác város önkormányzata, legalábbis annak vezetése ma nem ilyen.         Mert - mondjuk miből tartott volna beleegyezni, hogy továbbra is a város által fenntartott Dunakanyar Színház adjon helyt a már két éve egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Polgári Estek rendezvényeinek? Semmiből. Ez amolyan igazi nagyvonalú lépés lett volna egy helyi, több mint kétharmados választási győzelem után. 

A rendezvény kitiltása a színházból mondjuk ki, inkább kicsinyes lépésnek tűnik, főleg azután, hogy a színházat az önkormányzat előző vezetése Magyarország kormányának erőteljes segítségével 350 millió forintos befektetéssel újította fel 2018-ban. 

Aztán, kicsit jobban belegondolva, be kellett lássuk, hogy az önkormányzat igenis nagyvonalú, már ha a saját érdekeiről van szó. Ez esetben képes ugyanis igazi úriemberként, bocsánat, asszonyként elhárítani minden akadályt a polgármester családi körébe tartozó vállalkozók elől, vagy képes arra is, hogy egy valóban közkedvelt hely (Aréna) üzemeltetőjének bérleti jogát ne hosszabbítsa meg, mert... Miért is?

Aztán - még tovább gondolva, el is jutunk e véleménycikk végkövetkeztetéséhez. Vác város önkormányzata igazából a helyét nem találja. Mondjuk nem is csoda ebben a nagyszabású ellenzéki összevisszaságban. (E tekintetben irányadó a gödi helyzet.) A helyi önkormányzatnak tetszik, nem tetszik mindig az aktuális kormány alatt, azzal, akármilyen politikai színezetű is, együtt dolgozva van a helye. Még akkor is, ha manapság ezt nem így értelmezik. Talán, ha valóban lenne szándék erre, másként nézne ki a közélet. Ha helyből nem maradnának el sorra a gesztusok, (Csarnok-ügy, Színház-ügy, stb), akkor "fentről" is másként tekintenének "le".

De gesztustalanul ez nem fog menni.  

MJP