Hol téved Beer Miklós?

2022.04.01

Nem az a probléma, hogy megszólaltál Püspök Atya. Tiszteletem továbbra is él irányodban. Huszonöt éves ismeretségünk minden áldását, mosolyát, beszélgetését megőrzöm. Nem, nem fáj, hogy más politikai oldalon állunk. Jogod van hozzá, hogy azt és úgy tégy, amit és ahogy azt te a legjobbnak látod. De pont a huszonöt év jogán elmondom, mit látok problémának. Szóval mondom, nem azt, hogy megszólaltál. Sokkal inkább azt, amikor nem szólaltál meg. 

2003-tól 2019-ig voltál váci püspök. 

2004. decemberében nem szólaltál meg, amikor Gyurcsány Ferenc vatikáni látogatása során nyílt támadást intézett a magyar katolikus egyház és papjai ellen. 

2006. szeptemberében nem szólaltál meg, amikor pedig már látható volt, hogy a második Gyurcsány-kormány jelentősen, több mint 15 százalékkal kurtítja meg az egyházi finanszírozású iskolák költségvetési támogatását az államiakkal szemben. 

2006. októberében nem szólaltál meg, amikor azonosítószám nélküli rendőrök ártatlan embereket, köztük Vértesaljai László jezsuita szerzetest verték véresre Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt. 

2009. szeptemberében nem szólaltál meg, amikor kiderült, hogy a Bajnai-kormány felfüggeszti az 1+1 százalék alapú egyház finanszírozási rendszert. 

Hallgattál. 

De most, amikor Kárpát-Medence-szerte 3000 templom újult meg, most, amikor történelmi rekonstrukció alatt esik át a váci dóm, most, amikor az egykori Ferences-rendházban a piaristák működtetésében tehetséggondozó központ és közösségi tér épült, most, amikor megújul az általad is fontosnak tartott Galamb utca, és most, amikor a cikkben idézett kép tanúsága szerint átadtad a Reménység Egyesület atlétikai pályáját, most fontosnak tartottad, hogy megszólalj. Hogy odaállj. És nem is akármikor. Néhány nappal a választások előtt. Amúgy stratégiailag. És hogy azt mondd, hogy már olyanra is kap pénzt az egyház, amire nem kér. 

Mondom, jogod volt hozzá. Hogy elegáns volt-e? Hát, arra még aludnom kell néhányat. 

Molnár J. Péter