Inotay és a történelem

2022.02.26

 Döbbenetes, épp ésszel felfoghatatlan dolgok történnek a szomszédban, ahogy egy kolléga írta: a történelem ránk rúgta az ajtót. Az Ukrajnában zajló háborúhoz képest minden más eltörpülni látszik, de ne feledjük: Magyarországon béke van, még ha kissé torz tükörbe teszi is a történelem. Érdemes azonban megnézni, hogyan reagál a politika, hiszen áprilisban dönteni kell, merre tovább. Nos, hogy klasszikust idézzünk, ki mit intéz magának.

Habár az egész világot megrázta az orosz invázió Ukrajna ellen, a magyar ellenzéki politikusok hihetetlenül gyorsan megtalálták szarva közt a tőgyét: önellentmondó, haszontalan, kusza nyilatkozataik, és közösségi oldalaikon tett bejegyzéseik mutatják: az Ég óvjon attól, hogy kormányközelbe kerüljenek.

Lássuk Inotay Gergely (Ábel) - tényleg, vajon miért tüntette el második keresztnevét, túl reakciós volt? - első észrevételeit. Habár február 24-én reggel 8:26-kor közzétett posztját elég nehéz lesz felfejteni. A képviselő-jelölt Nagy Imre híres rádiónyilatkozatát linkelte be a következő szöveggel:

"Ma reggel az Ukrajnából érkező háborús híreket olvasva, látva beugrottak ezek a megemlékezéseinkről már oly jól ismert mondatok. Az első néhány gondolat teljesen egybevág a 66 évvel ezelőtt történtekkel Az utolsó meg igen elgondolkodtató: "a kormány a helyén van". A kormány a helyén van?"

Nos, csak hogy mindenki pontosan lássa, Nagy Imre a következőket mondta 1956. november 4-én reggel 5:20 perckor a Kossuth Rádióban:

"Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével."

Most kíséreljük meg elemezni, mire gondolt a költő, avagy hogyan szeretett volna párhuzamot vonni Inotay Gergely az 1956-os budapesti események, és a mai Ukrajna között. Azt írja: "Az első néhány gondolat teljesen egybevág a 66 évvel ezelőtt történtekkel."

Mivel az első néhány gondolat nemhogy egybevág a 66 évvel ezelőtt történtekkel, hanem egyenesen akkor történt meg, hiszen maga Nagy Imre mondta 66 éve, a mondat így ahogy van, teljesen értelmetlen. De mivel Inotay Gergelynek nincs lehetősége rá, hogy kedden este bemenjen az ATV-be elmagyarázni, hogy hogyan is gondolta, hát leírjuk, hogyan gondolta. Helyesen úgy lett volna, hogy "A ma reggeli ukrajnai események teljesen egybevágnak Nagy Imre 66 évvel ezelőtti gondolataival."

De nézzük a nyúlfarknyi bejegyzés második felét. Inotayt elgondolkodtatják Nagy Imre utolsó szavai, amelyek után kérdőjelet téve ravasz parafrázist hoz létre:

"A kormány a helyén van?"

Hűűű, a mindenit! Micsoda retorikai csavar! Mármint "A KORMÁNY A HELYÉN VAN?" Éééérted.... "A" kormány.

Hát, tisztelt képviselő-jelölt úr, jelentjük, a helyén van. És, ahogy Önök haladnak, úgy tűnik, a helyén is marad.  

MJP