Kutúra Lájt

2021.07.01

Felszállt a fehér füst, nyilvános lett, mit tervez "Vigalom Light" néven  Vác város önkormányzata. Vagyis az önkormányzat beleegyezésével és támogatásával a szervezők. Félreértés ne essék, elismerjük, hogy mennyire nem könnyű megszervezni bármit a mostani körülmények között. 

Nem is fanyalogni kívánunk, hanem felhívni a figyelmet egy most már jól körülírható jelenségre: Vác város önkormányzata immár végérvényesen lemondott a minőségi kulturális kínálatról. 

Persze a folyamat nem most kezdődött. Körvonalazódott már húsvétkor, karácsonykor is, és számtalan apró-cseprő nyoma van az elmúlt több mint másfél év alatt. A főtér karácsonyi giccsparádéja, a kikerülhetetlen amerikai "ünnepi" dallamok (ráadásul a feldolgozás feldolgozásának a feldolgozásai), a húsvéti "díszítés" csak a felszín. 

A mélyben az a feldolgozhatatlan ideológiai szétesés mutatkozik, ami ezt a kényszerből, politikai érdekből összefoltozott valamit jellemzi, ami most a váci városvezetés. 

Mert nézzük csak, kik alkotják? A polgármester bevallottan azért kezdett újságírói karrierbe, mert zavarta, hogy az egyház visszakapja a Konstantin-tér körüli ingatlanokat. Az egyik alpolgármestere a létező összes politikai alakulatot bejárta már, és mindenhol csak káoszt hagyott maga után, amerre csak megfordult. A másik alpolgármesterének olyan ügyei vannak folyamatban, amelyek akár politikai kerrierjének végét is jelenthetik. A harmadik alpolgármestere pedig, családjában régi, polgári gyökerekkel, éppen most készül erős baloldali és liberális támogatással országgyűlési képviselő-jelöltté válni. 

Jól tudjuk Madách után szabadon: csak hódolat illeti őket, nem bírálat.

De ők sem adhatnak mást, csak mi lényegük. 

MJP