Legfontosabb a biztonság

2019.12.17

VM információ

Összességében elégedett Vác közbiztonsági állapotával a város rendőr kapitánya. Évértékelő interjúnkban elmondja, miért, és azt is, hogy mely területeken javítana a rendőri munkán. A következő évtől pedig azt várja, hogy csakúgy, mint idén, továbbra sem történjen kiemelt, jelentős súlyú bűncselekmény Vácon és környékén. 


Az év végi időszak általában a számvetésé. Mérlegre téve az elmúlt esztendőt, Vác város rendőrkapitánya elégedetten néz vissza, vagy van olyan terület, amely jobban is sikerülhetett volna?

Összességében elégedett vagyok. Két visszacsatolás van, amely a munkánk minőségét jelzi: az egyik a statisztika, azok a számok, amelyeket most még nem látunk teljességében, hiszen majdnem két hét még hátravan az évből. Ami azonban még ennél is fontosabb, az a lakosság visszacsatolása. A rendőrségnek minden évben beszámolási kötelessége van az önkormányzatok felé. Ezeket az összefoglalókat minden illetékességi területünkhöz tartozó önkormányzat egyhangúlag szokta elfogadni. Munkánk során folyamatosan kapcsolatban vagyunk a helyi vezetőkkel, az iskolákkal, és több civil szervezettel is, úgyhogy azt remélem, hogy idén is elfogadják majd munkákról tett beszámolónkat. Annak feltétlenül örülök, hogy kiemelt, jelentős bűncselekmény nem történt a területünkön. Amire jobban figyelnünk kell, az a közlekedésbiztonság.

Említette, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot a városban és környékén az iskolákkal. A váci közösségi oldalakon sokszor olvasni, hogy éppen melyik környéken tűnik fel már a járókelőknek is a droghasználat. Az iskolákban tudnak-e figyelni erre a témára?

Ha szabad így fogalmazni, két irányból támadunk kábítószer fronton. Persze követjük a közösségi médiát, de vannak más információ forrásaink is. A feladatunk is kettős: az illegális drogok tekintetében csökkentenünk kell a keresleti és a kínálati oldalt egyaránt. Ebben a legnagyobb szerepe a bűnmegelőzési előadóinknak van. Több középiskolával van együttműködési megállapodásunk, ott úgynevezett bűnmegelőzési tanácsadók segítik a közös munkát. Ezek a szakemberek civilben, nem egyenruhában dolgoznak együtt a tantestületekkel, szinte észrevétlenül vannak folyamatosan jelen az intézményekben. Van egy közös programunk a váci büntetés végrehajtási intézettel is. Ott egy dramatizált játék keretében maguk a fogvatartottak mutatják be, hogy a drog milyen szerepet játszott abban, hogy ők rács mögé kerültek. Ezek mind a keresleti oldalt hivatottak csökkenteni. Ami a kínálati oldalt illeti, vagyis a terjesztőket, nos ez már valóban büntető eljárásjogi feladat. Itt nagyon sokszor titkos adatgyűjtést végzünk, és úgy teremtünk olyan helyzetet, hogy sikerrel tudjunk beavatkozni.

Gondolom, ehhez azért idő kell...

Így igaz. És a folyamat sem egyszerű. Egyrészt a kábítószerrel való visszaélés bűncselekménye csak akkor fog a szakértők előtt is megállni, ha az a bizonyos szer rajta van a tiltólistán. Ezek a fajta bűncselekmények azért is különlegesek, mert itt nincsenek úgymond "sértettek", tehát jogi értelemben vett sértettek. Aki a kábítószerrel kapcsolatba kerül bármilyen formában, az elkövető lesz, tehát nem érdeke segíteni a rendőrség munkáját. Mondjuk egy lopásnál van az ügynek egy sértettje, aki feljelentést tesz. A kábítószer ügyeknél nem nagyon jön be senki feljelentést tenni. De kialakítottunk egy olyan hálót, amely az elmúlt években egy igazi jelzőrendszerré vált. Értem ez alatt az iskolákat, a civil szervezeteket, amelyekkel kapcsolatban állunk, és ez egyre hatékonyabbá teszi a munkánkat.

Vác egy idegenforgalmi központtá kezdi kinőni magát. Köszönhető ez a javuló infrastruktúrának, az autópályának, vonatközlekedésnek. Hogyan tudja a rendőrség kezelni az ezzel járó megnövekedett forgalmat?

Vác rendőrségi körzete a városon kívül kiterjed még 35 településre is, összesen nyolcszáz-egynéhány négyzetkilométer tartozik hozzánk. Ez lefedi a Dunakanyar bal partját, északon Bernecebarátiig, keleten Galgamácsáig, délen pedig Sződligetig ér. Igen a Dunakanyar egyre népszerűbb, és ennek mi örülünk. Ez azonban főként a közlekedés biztonság szempontjából annyi feladatot ró ránk, hogy azt már egyedül a rendőrség nem is biztos, hogy hatékonyan tudja kezelni. Be kell vonnunk más szervezeteket is a munkába, a közútkezelőt, a polgárőrséget, és mindenkit, aki ebben a témában érintett lehet. Itt Vácon például egyeztettünk polgármester asszonnyal, és létre hoztunk egy közlekedési szakmai munkacsoportot. Új helyzet van, mert azt látjuk, hogy most már gyakori, hogy akár két-három autó is van egy családban, kevés a garázs, kevés a parkolóhely. Óriási mozgás van a vasútvonal környékén, és nagy tempóban növekszik a kerékpáros forgalom is. Év vége van: a kereskedelmet most érik a bevásárlórohamok. Végig jelen kell lennünk minden helyszínen, folyamatosan elemzünk és értékelünk, és úgy szabályozzuk a mozgásunkat, hogy semmi ne maradjon ki.

Mit vár a 2020-as évtől?

Legalább egy ugyanolyat, mint az idei. A váci rendőrkapitányság illetékességi területén folyamatosan csökken a bűncselekmények száma. Ez talán azért van, mert igyekszünk kicsit előre gondolkodni. Nem várjuk meg, hogy szóljon valaki, hogy itt meg ott ez van, hanem egy olyan információs hálót próbálunk meg létre hozni, amelynek házon belül és kívül is jól kell működnie. Nekem nem az a célom, hogy egyszerre egy hadseregnyi rendőrt lássunk egy adott területen, hanem az, hogy építsünk fel egy láncot a településeinken. Tartsuk folyamatosan mozgásban a járőreinket, legyen kiszámíthatatlan, hogy mikor, hol tűnünk fel. És úgy látszik, hogy ez működik. Ha ezt a rendszert csiszoljuk tovább, hiszem, hogy az itt lakók egyre nagyobb biztonságban fogják érezni magukat, és szerintem ez a legfontosabb, amit egy rendőr kívánhat.