Leltár

2020.03.02

2020. február 29-én közös megegyezéssel zárult Kis Domonkos Márk igazgatói pályafutása a Váci Dunakanyar Színháznál. Távozása a kelleténél zajosabbra sikerült, ám érdemeit nehéz lenne elvitatni. Nullából épített színházat Vácon. 2012-ben még nem volt semmi, csak egy romos épület. 2013-ban aztán lett 6000 néző. 2019-ben pedig már több mint 33 000. Indulatok nélküli kronológia.

forrás: Facebook
forrás: Facebook


1997: Létrejön Vácon a Fónay Márta Amatőr Színjátszó Egyesület Góczán Zsolt vezetésével. Az amatőr társulatnak egészen a Színház- és Filmművészeti Egyetemre való felvételéig tagja a későbbi színházigazgató Kis Domonkos Márk is. Az egyesület a kezdetektől fogva valódi kőszínházat akart Vácon. Munkájuk erre irányult, fokozatosan lettek a váci kulturális élet elfogadott és kedvelt szereplői.

2012 november: Vác város képviselő-testülete létrehozza a Váci Dunakanyar Nonprofit Kft-t. Az önkormányzati tulajdonú cég ügyvezetője Kis Domonkos Márk lesz. A testületi döntés nem egyhangú. A Fördős Attila polgármesterrel együtt 10 fős Fideszes és KDNP-s (2010-ben külön indult a két párt) többség mellett két fő szavazott igennel, egy tartózkodott, és ketten ellene szavaztak.

2013. április 6: A Dunakanyar Színház ünnepélyes gálaesten húzza fel először a függönyt. A színház induló költségvetése 8 millió forint, amit az önkormányzat biztosít. Már az induláskor is bizonyos: az új színház pályázati lehetőségeket keres. Az önkormányzattal kötött közszolgáltatási szerződésben a teátrum 68 előadást vállalt, melyet 2014. február végéig teljesítenie kellett. Saját előadásokat, befogadó színház lévén, az előadó-művészeti törvény értelmében csak korlátozott számban tarthatott.

Nyitógála a Váci Dunakanyar Színházban. Forrás: szinhaz.hu
Nyitógála a Váci Dunakanyar Színházban. Forrás: szinhaz.hu

2013. július 3-7: A Váci Dunakanyar Színház először szervezi meg a V4 kulturális fesztivált, amely a Visegrádi négyek (V4) országaiból érkező, azaz magyar, cseh, lengyel és szlovák színházi társulatok előadásait vonultatja fel. Az ötnapos fesztivál igazi kuriózum; korábban ugyanis nem volt példa hasonló rendezvényre. A következő évben a fesztivál már igazi siker lett, és koncertekkel is egybefonódott. A színészek anyanyelvükön játszanak, az idegen nyelvű előadásokat magyar, a magyar nyelvű előadás pedig angol nyelvű feliratozással válik minden néző számára követhetővé. Minden megvásárolt színházjegy mellé ingyenes koncertbelépő is járt. A színházi előadásoknak a Váci Dunakanyar Színház, a koncerteknek a szomszédos Vörösház udvara adott otthont.

2014: Együttműködést jött létre a Nemzeti Színház és a Váci Dunakanyar Színház között.

Az együttműködést a rendszerváltás 25. évfordulója, valamint a V4 Fesztivál és Színházi Találkozó célkitűzései határozták meg. A V4 fesztiválhoz kapcsolódva négy koprodukciós előadás született a Nemzeti Színházzal közösen, amelybe bekapcsolódtak a Nemzeti Színház színművészei (Olt Tamás, Bakos-Kiss Gábor), valamint rendező-gyakornokai (Nagy Péter István, Tömő György). Az együttműködés során létrehozott produkciókat a fővárosban is bemutatták. A Váci Dunakanyar Színház egyik fontos célkitűzése lett a fiatal generáció felkarolása, támogatása, így a saját bemutatók tervezésekor is szem előtt tartották, hogy fiatal, pályájuk elején lévő rendezőkkel dolgozzanak együtt. Az együttműködés nem csak a színház működését erősíti meg, de kiemelt fontosságú volt a város kulturális életében is.

Az együttműködés bejelentése. Forrás: nemezetiszinhaz.hu
Az együttműködés bejelentése. Forrás: nemezetiszinhaz.hu

2015: A Váci Dunakanyar Színház Országos Városmarketing Gyémántdíjat kap.

A május 28-án Budapesten átvett kitüntetés alapításának célja, hogy felhívja a figyelmet a városok fejlesztésében egyre fontosabbá és egyre intenzívebbé váló marketingtevékenységre, annak sokszínűségére, eredményességére. A pályázatra 66 nevezés érkezett. A 36 várost képviselő szervezetek 6 kategóriában pályázhattak. A Rendezvény-esemény kategóriában 24 pályázat futott be, melyeket ismert szakemberekből álló zsűri értékelt. A Váci Dunakanyar Színház a 2014-es V4 Fesztivál és Színházi Találkozóról szóló pályázatában bemutatta a rendezvény céljait, a tervezés, lebonyolítás pontos részleteit, az alkalmazott marketing eszközöket, valamint az eseménysorozat eredményességét. Ezt a prezentációt értékelte gyémántdiplomával a zsűri. A díj elnyerésével Vác városa bizonyította, hogy aktív marketingtevékenysége, a városvezetés kultúra iránti elkötelezettsége eredményes.

Forrás: vac.hu
Forrás: vac.hu

2016: A Váci Dunakanyar Színház lehetőséget ad közösségi szolgálati munkára az érdeklődő középiskolás fiataloknak a következő munkakörökben: jegyszedő, nézőtéri ültető, ruhatáros, vendégfogadó, szórólapozó. A színház ezzel is kiemeli nyitottságát a fiatal korosztály felé.

2018: 325 millió forinttal támogatja a kormány a Váci Dunakanyar Színház teljes megújulását

A Váci Dunakanyar Színház patinás épülete 2018. nyarán kívül-belül megújult. A tervezésre fordított korábbi 20 millió Ft után, újabb 325 millióval támogatta a kormány a kivitelezést. Az elnyert támogatásból sor került a hang - és fényrendszer korszerűsítésére, az elavult nézőtéri székek cseréjére, kialakítottak két díszpáholyt, megújultak az öltözők, új függönnyel gazdagodott és kibővült a színpad, lehetővé téve az addigieknél nagyobb volumenű produkciók bemutatását. Megkezdődött a külső homlokzat rekonstrukciója is, kicserélték a több évtizedes villany- és vízvezetékeket, megújultak a nézőfogadó terek, és az irodák is.

2019. január: Kiemelt státuszú színház lett a Váci Dunakanyar Színház gy 2019-ben nagyjából 50 millió forint állami támogatás járt az önkormányzati fenntartású intézménynek. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára, a térség országgyűlési képviselője a kiemelt státusz bejelentésekor elmondta, hogy a 2013-ban megnyílt Váci Dunakanyar Színház Pest megye második kiemelt színházművészeti szervezete. Fekete Péter kulturális államtitkár hozzáfűzte: a Váci Dunakanyar Színház valódi sikertörténet, működése első évében mintegy 6-8 ezer látogatója volt, míg 2018-ban már több mint 30 ezer látogatót vonzott, miközben Vác lakossága is 33 ezer fő.

2019. szeptember: Fődíjas lett a Váci Dunakanyar Színház és a Bartók Kamaraszínház közös Csehov: Ványa bácsi előadása a fehéroroszországi Bresztben 24. alkalommal megrendezett Belaya Vezha Nemzetközi Színházi Fesztiválon. A rangos eseményen 5 helyszínen 15 ország 28 produkciója mutatkozott be a legkülönfélébb műfajokban, a programban klasszikus dráma, modern kísérleti dráma, bábszínházi produkciók, utcaszínházi és táncszínházi előadások is helyet kaptak.

"Nagyon büszke vagyok rá, hogy a Váci Dunakanyar Színház újra részt vehetett ezen a rangos nemzetközi fesztiválon. Fantasztikus érzés, hogy ilyen sok ország színházi társulatai között versenyezhettünk. A közönség reakciója alapján sejtettük, hogy kapunk valamilyen elismerést, de azért a fődíjra nem számítottunk." - mondta a fesztiválon elért siker kapcsán Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház igazgatója.

2019. október: A Váci Dunakanyar Színház bejelenti, hogy a következő évadot saját társulattal kezdi. A sajtótájékoztatón Rétvári Bence, az EMMI államtitkára, Vác országgyűlési képviselője azt mondta: a színház töretlen siker Vácon. Egyre többen váltanak bérletet, több színházjegyet vesznek, mint ahány lakos van.

2019. október-november: Az önkormányzati választásokon új városvezetésnek szavaznak bizalmat a váci választók. Kis Domonkos Márk nehezen tud együttműködni az új városvezetéssel. Ennek hangot is ad mind az országos, mind pedig a helyi sajtóban. Matkovich Ilona polgármester többször utal rá, hogy gyakorlatilag emiatt hozta a közbeszédbe "Szájzár rendeletnek" elkeresztelt első hivatalos polgármesteri utasítását. A városvezetés leszögezi: előreláthatólag jelentősen csökkenti a színház finanszírozását. Erre hivatkozva a színházigazgató lemond egy tervezett bemutatót.

2019. december: Teltházzal futnak a Lázár Ervin programban bemutatott gyerekdarabok a Váci Dunakanyar Színházban. A váci Dunakanyar Színházba harmadikosok és ötödikesek érkeztek ezen programban, csaknem kétezer ötszáz gyereket fogadott a teátrum két hónap alatt.

2020. február: Elfogadják Vác város 2020-as költségvetését. Mokánszky Zoltán, a Fidesz-KDNP képviselője sajtótájékoztatóján nehezményezi, hogy a büdzsében jelentősen csökkentették a kulturális kiadásokat. Így csökkent a váci Dunakanyar Színház, a Fónay-HUMÁNIA Társulat, és a Művelődési ház költségvetése, kevesebb jut az önkormányzati intézmények személyi és dologi kiadásaira is.

2020. február 29: Közös megegyezéssel távozik Kis Domonkos Márk, a Váci Dunakanyar Színház éléről. Kis Domonkos Márk hétéves igazgatásának eredményeként a korábban üresen álló, romos épület helyét átvette egy teljes körűen felújított, korszerűsített színház, amely ez idő alatt a kiemelt státust is elnyerte. A saját bemutatókat létrehozó, országos és külföldi vendégjátékoknak, fesztiválszerepléseknek eleget tevő befogadószínház 2019-ben már több mint 11 millió forintos nyereséggel zárt.

VM info (A cikkhez forrásként felhasználtuk az Interneten szabadon elérhető, a váci Dunakanyar Színházzal kapcsolatban az elmúlt hét évben megjelent anyagokat)