Másfél milliárd forint útfelújításokra

2020.01.24

Másfél milliárd forint jutott az utóbbi két esztendőben útfelújításra a váci és a szobi járás településein. Ezt Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője mondta el Vácrátóton, ahol Spiegelhalter László polgármesterrel együtt adott át a forgalomnak két felújított útszakaszt.

Bernecebaráti, Csővár, Kisnémedi, Kosd, Márianosztra, Nagybörzsöny, Nagymaros, Őrbottyán, Penc, Püspökhatvan, Püspökszilágy, Rád, Szob, Sződliget, Vácduka, Vácrátót, Verőce, Zebegény. Ez az a tizenhat település, ahol új burkolatot kapott több útszakasz is abból a másfél milliárdos keretből, amely a két járásnak jutott az utóbbi két évben útépítésre. Ez a keret része annak a 80 milliárd forintnak, amelyet a magyar kormány ítélt meg külön támogatásként Pest megyének még 2016-ban. Az intézkedésre azért volt szükség, mert Pest megye Budapesttel együtt egy európai uniós régiót képez, és Budapest fejlettsége miatt a térség többi települése nem tudott hozzájutni uniós fejlesztési pénzhez. A kormány szándéka szerint a 80 milliárdos keretet 2016 és 21 között használhatták volna fel a települések, de látva a kimagasló érdeklődést, végül az a döntés született, hogy 2018-ig az összes pályázatot meghirdetik a keret terhére.

Vácrátót 180 millió forintot kapott útfelújításra, de méret és lakosságszám arányában hasonló összeg jutott a másik 15 településnek is.

Pest megye fejlesztését továbbra is nemzetgazdasági érdeknek tartja a kormány, hiszen itt él az ország lakosságának egyharmada, itt működik a vállalkozások közel 35 százaléka, és a GDP majdnem 40 százalékát itt termelik meg.