Másodrendű? Aligha.

2021.01.05

Több sommás megállapítást is tett minapi, az előző évet lezáró közösségi posztjában Vác város polgármestere. Matkovich Ilona szerint a kormány másodrendű állampolgárokként kezeli az ellenzéki vezetésű városokban élő 3,5 millió embert. Eltekintve attól, hogy a polgármester asszony szerint csak ellenzéki szavazók élnek az ellenzéki vezetésű városokban, a kijelentés divatos szófordulattal, "nettó csacsiság." 

Matkovich Ilona többek között a következőket írta le:

"A Magyar Közlönyben megjelent: a kormány közel 900 milliárd forintot költ el a költségvetésből, de nem a magyar önkormányzati szektor megsegítésére, azaz az életünk alapvető szükségleteinek, a települési szolgáltatások biztosítására. Épp ellenkezőleg."

Más helyen pedig:

"Mintegy 3,5 millióan laknak azokban a városokban, amelyeknek a választás után ellenzéki polgármestere van, tehát a választók nagyjából több mint egyharmada nem kormánypárti vezetésű településen él. A kormány karácsonyi "pénzadományai" jól mutatják, hogy Magyarország lakosságának több mint egyharmadát másodrendű állampolgárként kezeli a kormány"

Nos, a manapság harcos ellenzéki politikussá vált egykori kvízmester, Vágó István, most annyit mondana Grétsy Lászlónak: Álljunk meg egy szóra Tanár Úr! (Jó, legyen közérthetően gendersemleges: Hölgy, vagyis inkább egyenesen Asszonyság)

Talán tekintsünk el attól, hogy polgármester asszony, egykori kolléga lévén, jó érzékkel tudja kevergetni a hangulatkeltő kommunikációs elemeket, és konkrét példákon át vezessük is le, hogyan tekinti másodrendű állampolgárnak a kormány az ellenzéki vezetésű városok lakóit.

A konkrét példa Salgótarján megyei jogú város lesz. Részint mert ez a város nagyságrendileg akkora, mint Vác, részint mert itt immár harmadik ciklusban van baloldali polgármester. Székyné Sztrémi Melinda fideszes városvezetőt előbb a szocialista Dóra Ottó, majd az ő halála után a szintén szocialista Fekete Zsolt váltotta.

És most - bárki által megszerezhető adatokból, a város honlapjáról - nézzük, pontosan hogyan kell érteni azt, hogy a kormány "másodrendű" állampolgárként kezeli épp a salgótarjániakat azért, mert ellenzéki a polgármesterük.

Úgy, hogy az elmúlt négy évben több mint egymilliárd forintot kapott a város óvodáinak felújítására. Megújult a Mackóvár, a Hétszínvirág, a Vadvirág a Pitypang és a Baglyasi Tagóovoda, valamint minibölcsőde létesült.

Úgy, hogy csaknem kétmilliárd forintból újultak meg a város útjai a Déli Iparterületen, valamint a városban a Csokonai, a Petőfi, és a Sugár út.

Úgy, hogy közel 80 millió forintból jöttek létre a társadalmi együttműködést szolgáló komplex programok.

Úgy, hogy közel egymilliárd forintból újultak meg a város körzeti orvosi rendelői.

Úgy, hogy szintén közel egymilliárd forintból gyermekmúzeum létesült a városban. 

És a többi, és a többi...

De térjünk vissza Vácra, és idézzük megint polgármester asszonyt.

Vác város vezetése minden lehetséges alkalommal bizonyította együttműködési szándékát az országgyűlési képviselővel, és rajta keresztül a kormánnyal.

Igen. Amikor visszautasított egy már megnyert ötmilliárdos rendezvénycsarnokot. Amikor elutasította a színház kormánnyal közös működtetését. Amikor nyilatkozataiban a városi érdekek védelme helyett előbbre helyezi saját politikai ambícióit, és a kormánykritikát.

Félreértés ne essék. Lehet politikai hazárdjátékot játszani. Csak nem biztos, hogy érdemes. A tét ugyanis egy város.  

MjP.