Mértékkel értéket

2019.12.14
Molnár Péter szerkesztő
Molnár Péter szerkesztő

"Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent" - így kezdi Radnóti azt a versét, amelyet jobbára mindenki ismer, aki elvégezte az általános iskolát. És valóban. Mindannyiunknak mást és mást jelent a város itt a Duna bal partján, közvetlenül a nagy kanyar végén. E sorok írója például itt tanult meg úszni valamikor úgy harminchét éve. És - bár éveken át élt itt, ma mégsem Vác az otthona. Mégis kötődik hozzá. Hosszú séták, szerelmek és csalódások, örömök és bánatok emléke vonul végig e kulisszák előtt, és most megtisztelő, hogy van mód rá, hogy újságíróként mértékkel figyelve életét, írjon a váciakról nemcsak a váciaknak.


Mi áll tehát az Olvasó előtt? Egy új váci oldal, amolyan helyi agoraféle. Nem (csak) "hír" alapú, hanem riport, jegyzet, és vélemény alapú is. A címválasztás maga is jelzi: a Váci Mérték nem kíván átlépni egy bizonyos küszöbön. Semmiképpen nem megy majd bele személyeskedő, a jóízlés határait átlépő modorú közéleti csetepatékba. A Váci Mérték legfeljebb teret ad a vitának. Szívesen vesz és fogad be ellentétes véleményeket akár itt, a törzsszövegben, akár a laphoz tartozó közösségi oldalon, de bántó hangvételű írások közlésében nem partner. 

De - ne áruljunk zsákbamacskát - a Váci Mérték nem értéksemleges. Már csak azért sem, mert a lapért felelős szerkesztő huszonöt év újságírói gyakorlat után sem hiszi, hogy létezik ilyen. Az ember minden megnyilatkozásában hordozza véleményét a világról. Így van ez magánbeszélgetésekben, parlamenti felszólalásokban, és így  van az újságcikkekben is. Lapunk éppen ezért nem titkolja jobboldali-konzervatív alapú világlátását. Ez azonban csupán a témák megközelítéséről szól. Mert hisszük, hogy az élet annyiféle, ahányan éljük. 

Remélem a Váci Mérték hamarosan felkerül sok váci, és a várost szerető, ám nem itt élő ember mindennapi olvasnivalói közé. Mi, akik ezzel a lappal színesíteni szeretnénk a helyi közéletet, mindenképpen azon leszünk. A többi az Olvasón múlik.