Mézeskalács falu Vácrátóton

2019.12.14

 Évente több százezer forinttal támogatja Vácrátót saját óvodáját abból a bevételből, amely a településen felépített Mézeskalácsfalu épületeinek árusításából folyik be. Vácrátóton kilenc éves hagyománya van az eseménynek. Az alkotásokat főleg az óvódások szülei, nagyszülei készítik, és azok az ügyes háziasszonyok, akik az évek során igazi mesterekké váltak.   

 50 kiló liszt, 15 kiló méz, 40 kiló cukor és 250 tojás. Idén ennyi alapanyag jött össze a vácrátóti mézeskalács faluhoz. Ez a mennyiség több száz épületre elég, a munkát pedig leginkább a helyi óvodások szülei és nagyszülei végzik, akik az évek során egyre ügyesebb alkotásokat hoznak létre.

Kilenc éve kezdtük el - meséli Szerencsés Józsefné, a Mézeskalácsfalu egyik ötletgazdája. Ekkor csak egy kicsi asztalnyi területre építettünk házakat, és nagyon kezdetlegeset, hát most kilenc évre ide fejlődtünk, hogy már kicsi nekünk a falu, elmentünk a világba

És valóban. Az asztalon ott sorakozik a pisa-i ferdetorony, a riói Jézus szobor, és a gízai piramisok mézeskalács változata. A világ csodáin kívül idén a Mikulás csokigyára volt az egyik fő motívum a vácrátóti Mézeskalácsfalu látnivalói között. Az édes és illatos minitelepülés sok épületének gazdája is lett, évről évre jelentős bevétele származik a község óvodájának a rendezvényből.

Az egész rendezvény tulajdonképpen az óvodánkra megy - mondja Spiegelhalter László polgármestertehát az óvodánk kertjének a felújítására, vagy hát az eszközparkjának a felújítására, általában olyan ötszázezer és egymillió forint közötti összeg szokott összejönni.

A vácrátóti mézeskalácsfalu december 14-én és 15-én várja látogatóit a falu főterén, a helyi plébánia épületében.