Milyen legyen Vác polgármestere?

2021.05.24

Kormányzati pénzből fejlődik Vác, a polgármester mégis mutogat.

Van az a vicc Nyuszikáról meg a Rókáról meg a farkasról, amit mindenki ismer. Arról van szó, amelyikben az is baj, ha van sapka nyuszikán, meg az is, ha nincs. Az elmúlt hét végén egy évek óta húzódó ügyre került pont, a kormány 240 millió forintos plusz forrást biztosított Vácnak a már meglévő 334 millió forint mellé, és végre megindulhat a Bauer utcai bölcsőde építése. Vác polgármestere mégsem elégedett. 

Nem kis munkájába került  Vác város országgyűlési képviselőjének, hogy kijárja ezt a plusz 240 millió forintot, hiszen országszerte teli az önkormányzatok padlása olyan korábban megszavazott fejlesztésekkel, amelyeket, mire eljutnak a közbeszerzési fázisba, az építőipari áremelkedés miatt már el sem lehet kezdeni. Vácon Kiss Zsolt alpolgármester elmondása szerint csak az elmúlt évben 2200 fővel emelkedett a lakosságszám, az ideköltözők zöme fiatal családos, az új bölcsőde tehát igencsak fontos a város számára. Ezt tartotta szem előtt Rétvári Bence, aki Vácon kívül 33 másik településen is képviseli az ott élők érdekeit, sikeresen.

 Ha már a bölcsőde a téma, ugyanazon a napon, amikor Vácon bejelentették a bölcsődeberuházás megkezdését, Verőcén át is adtak egyet. Azt 250 millió forintból építették fel, két csoportos, és 28 férőhelyes. Mellesleg azon az eseményen hangzott el az is, hogy a kormány jövőre ötszázmilliárd forinttal többet költ családtámogatásra mint idén. Ezzel pedig 12 év alatt háromszorosára emelte az erre a célra fordított állami támogatásokat. 

De visszakanyarodva Vácra; úgy tudjuk, a Bauer utcai bölcsőde plusz 240 milliójának jelképes átadására meghívót kapott Vác város polgármestere is, méghozzá több időpont megjelölése mellett. Matkovich Ilonának aznap mégis más dolga akadt. Kiss Zsolt alpolgármester képviselte őt, és jelen volt több önkormányzati képviselő is. Pedig ha valahol, hát itt lett volna alkalma Polgármester Asszonynak informálisan átbeszélni azokat az ügyeket, amelyeket fontosnak tart. Nem tette. Ehelyett vasárnapi szokásos facebook bejegyzésében a következő félmondat olvasható:

nagyon fontos volna Vácnak, ha olyan országgyűlési képviselője lenne, aki érdemben szóba áll a polgármesterrel 

Ja, és a bónusz. Matkovich Ilona bejegyzésének címe: Milyen legyen az országgyűlési képviselőnk... 

Na ne. Nehogy már a nyúl vigye...

MJP