Mohózat

2021.10.06

 Szerda délutáni állás szerint kaotikus a helyzet az ellenzéki előválasztás háza táján. Már sorolni se tudom az első forduló óta mi történt: Dobrev (Gyurcsány) nyert, Karácsony (Gyurcsány) lett a második, és Márki-Zay a harmadik. Jakabbal felmosatták a padlót az előválasztók, hogy Fegyőrről már ne is beszéljünk. Aztán kiderült, hogy Márki-Zay nem lép vissza, sőt, esélyesebb mint Karácsony, aki szintén nem lép vissza dafke (nem ismerős Vácról?), Dobrevet meg en bloc nem érdekli, hogy ki lép vissza, ki nem.

Ennyi országos kitekintő után lássuk, mi csapódik le ebből Vácon?

Mint ismert, helyben Inotay Gergely lett a befutó jelölt. Az alpolgármester, aki deklaráltan a Jobbik frakcióba szeretne beülni siker esetén. Ennek megfelelően a kampányát gyakorlatilag összekötötte Jakab Péterével. Mivel azonban a Jobbik elnöke csúnyán elhasalt, ez a számítás nem jött be. Inotay azonban nem zavartatva magát attól, hogy ő mostantól deklarált profi, igazi amatőrként húzott egy kurucost, kijelentve, hogy őneki ugyan mindegy, ki lesz a miniszterelnök-jelölt, de ő személy szerint Márky-Zajt támogatja.

Ezzel gyakorlatilag sikerült is önmagát csapdába ejteni. Mert egy ilyen kiélezett politikai helyzetben, mint amilyen most az ellenzéki úgynevezett "összefogás" háza táján zajlik, egy kicsike kis jelöltecske helyében én bizony bölcsen kivárnék.

Először is azért, mert senki nem kérdezett. Másodszor pedig azért, mert esetleges képviselőként, feltételezett kormányváltás esetén, nekem a feladatom az lesz, hogy választókörzetem érdekeit képviseljem az igen színes kormánykoalícióban.  Ahol engem Jakab ÉS Márky-Zay embereként fognak kezelni, ha akarom, ha nem. Ennyit még az elég nagy mellénnyel rendelkező Jakab is tud a politikáról, ezért közölte, hogy ő innentől mossa kezeit, és nem támogat senkit. (Hozzáteszem: azt már Micimackó óta tudjuk, hogy senki nem mondhatja azt, hogy senki, anélkül, hogy valaki lenne.)

Egy szó, mint száz: Inotay már most beárazta magát, pedig senki sem kérdezte, és még csak házon belül zajlik a pofozkodás. Mit várhatnának hát tőle az ellenzéki szavazók, akik rá szavaznának? Semmit? Az legalább igaz lenne.

MJP