Mokánszky: a pontosság királyi erény 

2020.01.31

Mérlegen az új váci városvezetés első 100 napja

Magára vette Vác város önkormányzata Mokánszky Zoltánnak, a Fidesz-KDNP képviselőjének minapi sajtótájékoztatóján elhangzott állításait, és hivatalos Facebook poszttal válaszolt rá a város közösségi oldalán. Mokánszky szerint a poszt teli van csúsztatásokkal és pontatlanságokkal. Interjú.


VM: Szerdai sajtótájékoztatóján ön erős kritikát fogalmazott meg a várost most vezető, ahogy Ön nevezte "szivárványkoalíció" munkájával kapcsolatban. A városvezetés közösségi oldalán válaszában visszautasította mindazt, amit Ön mondott, sőt megfordítva a fegyvert, az Ön elmúlt kilenc éves tevékenységét bírálták.

MZ: Csak tették volna pontosan! Bár igaz, a pontosság királyi erény. Ez már látható tendencia, hogy a város mostani vezetői süketek még a jobbító szándékú kritikai megjegyzésekre is, sőt, egyfajta arroganciával rögtön visszatámadnak tekintet nélkül a tényekre. Lássuk mindjárt az idézett Facebook posztot. Abban a városvezetés kikéri magának, hogy hogy merem én számon kérni rajtuk, ahogy ők mondják, két és fél hónap munkáját. Szóval csak a pontosság kedvéért, nem két és fél, hanem három és fél hónapról van szó, és mivel a politikában egyfajta szimbólum, hogy egy új vezetés elszámol az első száz napos munkájával, azt hiszem joggal tehettem fel a kérdést: mit csinált a Matkovich Ilona vezette szivárványkoalíció az elmúlt 100 napban? Elvégezte-e például a beígért nagytakarítást? Lehet, hogy elkezdték, de nem a városban, hanem a városházán, meg az intézményekben. Vagy bármit megléptek-e már azokból az ígéretekből, amelyeket Vác városának tettek? Mert szerintem, és ezzel a véleményemmel nem vagyok egyedül, semmit nem csináltak. Közel nyolcvan nagyobb ígéretük volt a kampányban, de még nem látni, hogy bármit elkezdtek volna. Ez lassan kezd feltűnni az embereknek is. Egyre többen állítanak meg az utcán, és mondják el a véleményüket az új vezetésről. És finoman szólva nem mindenki elégedett.

VM: Ők ugyanezt állítják Önökről. Csak azt fűzik hozzá, hogy Önök kilenc év alatt nem jutottak sokra.

MZ: Válasszuk ketté a dolgot! Én az elmúlt kilenc évben a sportért a kultúrért és a szociális szféráért felelős alpolgármester voltam a városban. Éppen ezért nem értem, hogy a mostani városvezetés miért kever bele akár az ELIOS ügybe, akár a mobilgátba, mert ezekhez az ügyekhez semmi közöm nem volt. Ha viszont a sportot, vagy a kultúrát nézzük, tehát az én területemet, ott azt látjuk, hogy Vácon sok minden megváltozott. Újra visszakerült magyar kézbe a futballcsapat, nemzetközi szinten is sikeres kulturális projekt lett a V4 fesztivál, kiemelt státuszt kapott a Dunakanyar Színház, a Váci Világi Vigalom pedig a Dunakanyar legjelentősebb nyári fesztiválja lett. Hogy csak azokat soroljam, amelyek először jutnak eszembe.


VM: Az önkormányzat hivatalos oldalán megjelent posztban újra a szemére vetik, az Ön úgynevezett "luxus" útját.

MZ: Nem tudnak mást. Azon a bizonyos úton én alpolgármesterként Vác városát képviseltem, hivatalos kiküldetésben. Az csak rám tartozik, hogy miért utaztam első osztályon, de az már valóban közügy, hogy én azt a jegyet saját pénzből vásároltam. Megvan a bizonylat, bárkinek be tudom mutatni. Azt pedig, hogy az igen tisztelt mostani városvezetők kilenc évi alpolgármesteri fizetésemet kiszámolták, majd felszorozták, és egy összegben kiposztolták, olyan mértékű csúsztatás, amivel kár is foglalkozni. Majd öt év múlva én is csinálok egy ilyen kimutatást, és akkor kiderül, hogy a mostani városvezetők, mondjuk a polgármester asszony a mai állás szerint öt év alatt olyan bruttó hatvan millió forint közpénzt fog elvinni a várostól, de lehet, hogy ennél jóval többet. Ennek semmi értelme nincs, az egyes tisztségviselők fizetését törvény szabályozza. Hozzáteszem, hogy én alpolgármesterségem idején egyszer sem vettem föl jutalmat, ellentétben egy olyan mostani alpolgármesterrel, aki még a 2002 és 2006 közötti ciklusban, szintén alpolgármesterként nem is egyszer megtette ezt. A tisztesség úgy kívánná, hogy ha már az én zsebemben turkálnak, akkor a sajátjukat is fordítsák ki. Kíváncsian várom, hogy az a bizonyos egykori és mostani alpolgármester ki meri-e írni a Facebookra, hogy mai áron számolva mennyi közpénzt vett fel "ilyen-olyan kifizetésként" még 2002 és 2006 között. A városban egyébként azt beszélik, hogy a szivárványkoalíciónak van egy olyan politikusa, aki állítólag az elmúlt években járt Thaiföldön, az USA-ban, és nem egy tengeri hajóúton. Na ha valaki, akkor ő a luxuspolitikus Vácon. Remélem felfedi kilétét.

VM: Sajtótájékoztatóján Ön szóba hozta, hogy Balassagyarmat városa most bejelentkezett arra az ötmilliárd forintos fejlesztési pénzre, amelyet Vác novemberben visszautasított. Vagy, legyünk pontosak, másra szerette volna felhasználni, mint amire adták. A már többször idézett Facebook poszt szerint az az Önök hibája, hogy az a bizonyos csarnok még nem épült föl, és az is, hogy még megvalósíthatósági tanulmány sem készült.

MZ: Még egyszer mondom: ez a kérdés nem tartozott hozzám, mert bár igaz, hogy a csarnok nevében ott van a "sport" szó, a beruházásra nekem nem volt rálátásom, lévén ez szigorúan gazdasági kérdés. Annyit azonban tudok, és ezt már számtalanszor elmondtuk, hogy törvényi kötelezettségünk volt, hogy egy háromkörös közbeszerzési eljárást folytassunk le a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséről. Ennek nem lett eredménye, mert senki nem vállalta annyi pénzért, amennyi nekünk volt rá. Az ügy most jutott abba a szakaszba, hogy elkészíthető lett volna a tanulmány, de most már nem mi vezetjük Vácot. A jelenlegi vezetés pedig inkább visszadobta az egész projektet ahelyett, hogy legalább a hatástanulmányt elkészítette volna, vagy egyeztetést kezdeményezett volna Magyarország kormányával a csarnok ügyében. És, még egy pillanatra visszatérve az elmúlt évek ügyeire, azok a képviselők, akik most a szivárványkoalícióban ülnek, de az elmúlt ciklusban is képviselők voltak, név szerint Matkovich Ilona, Kászonyi Károly, Ferjancsics László és Kiss Zsolt, érezhetnének magukban annyi felelősséget, hogy nem mutogatnak vissza az előző ciklusra. Arra az öt évre, amikor ellenzéki politikusként nem segítették, hanem inkább akadályozták a váci önkormányzat munkáját. Azt gondolom, hogy hipokrita hozzáállás tőlük az, hogy most a felelős vezető szerepében tetszelegnek, miközben az elmúlt öt évben ott tettek keresztbe, ahol tudtak.

VM: Azt mondják, a csarnok esetében nem akarnak abba a hibába esni, hogy végül a városnak kelljen visszafizetni a hatástanulmányra szánt pénzt.

Ha olyan nagyon értenek a városvezetéshez, ahogy állítják magukról, akkor ez nem történhet meg. Azt mondták, ők jobban csinálják majd. Ez egyelőre nem látszik. Csak az látszik, hogy semmilyen eredményt nem tudnak felmutatni. Nézze, én megválasztott képviselő vagyok. Több mint kétszáz szavazat többséggel nyertem meg a körzetemet. Évek, évtizedek óta azokért az emberekért dolgozom, akik szavazatukkal folyamatosan biztosítanak bizalmukról. Ezért visszautasítom, hogy folyton nekem kell védekezni. Ami biztos: a legutóbbi testületi ülésen is elmondtam: érvényes építési engedélye volt a körzetemben a Zeke utca és az Újhegyi út kereszteződésében egy gyalogátkelő helynek, de a mostani városvezetés mégis megvárta, hogy ez az engedély elévüljön, és nem kezdte meg az építkezést. Most pedig arra hivatkozik, hogy nincs érvényes engedély. Amikor először kértem, hogy kezdjék már el, akkor még volt. Ha ez lesz a szivárványkoalíció hozzáállása a városvezetéshez, akkor attól félek, öt év múlva még ott sem fogunk tartani, ahol most tartunk.