"Nagyothalló Isten"

2019.12.28

Siketeknek és nagyothallóknak szervezett lelkigyakorlatot a váci egyházmegye. Magyarországon csaknem 70 ezren élnek együtt részeleges, vagy teljes siketséget okozó hallószervi problémával. A legújabb kutatások szerint számuk lassan emelkedik, de a társadalom többsége alig tud valamit róluk.


A "Nagyothalló Isten". Ez volt a témája az egyik csoportfoglalkozásnak a váci egyházmegye nagyothallóknak szervezett lelkigyakorlatán. Bár a magyar társadalom kevesebb mint egy százaléka tartozik ebbe a csoportba, a siketek és nagyothallók száma az elmúlt években emelkedik. A váci egyházmegye egyik diakónusa maga is érintett, ezért gondolta úgy, hogy siketeknek és nagyothallóknak szervez lelkigyakorlatot.

Lauer Tamás diakónus szerint  fontos, hogy ez a csoport is hallassa hangját  az Egyházban. Mint mondta: "Ne azt várjuk, hogy majd valaki segít rajtunk, karba tett kézzel várva ezt, hanem igenis tegyük meg a magunk lépéseit. Vegyenek észre minket. Ugyanolyan emberek vagyunk. Ez a lelkigyakorlat is olyan, mint egy hallóknak szervezett, nincs külön "speciális" téma, hanem az a lényeg, hogy akadálymentes."

A különböző előadások és csoportbeszélgetések több módon is követhetők voltak. Volt szövegkivetítő, és jeltolmács is. A háromnapos lelkigyakorlat nemcsak vallási, de gyakorlati szempontból is sokat jelentett a részt vevőknek. 

A siketek és nagyothallók helyzetén sokat javított a 21. század technológiája, de társadalmi elfogadottságuk és intézményi ellátottságuk még fejlesztésre szorul.