Ne csak a negatív statisztikát kövessük!

2020.11.22

Dr. Manninger Péter háziorvos a járvány eddigi tapasztalatairól 


Lassan több mint fél éve van velünk a COVID-19-nek elnevezett vírus, és minden, ami ehhez kapcsolódik. A bizonytalanság lett a bizonyos, és korábbi megszokott életünk egy csapásra rendeződött át körülöttünk. Arról, hogy hol tartunk most, mivel és hogyan őrizhetjük meg maradék nyugalmunkat, Dr. Manninger Péter háziorvossal beszélgettünk.

Átalakuló, bizonytalan hétköznapok, éjszakai kijárási tilalom, maszkviselés. Ez ma biztos. De mit lát az orvos?

A betegség emberi szervezetre gyakorolt hatásáról egyre többet tudunk, és úgy tűnik, a védőoltás is a láthatáron van. A hírekben nap mint nap szembesülünk azokkal a statisztikákkal, amelyek újabb és újabb fertőzöttekről, és sajnos elhunytakról szólnak. Ezek az összesítések szükségesek, hiszen az emberi természet olyan, hogy az erős figyelmeztetések jobban elfogadtatják vele a számára kedvezőtlen, de adott esetben akár életmentő intézkedéseket. Senki nem örül a mostani helyzetnek, azonban jó, ha az ember nem esik át a ló túlsó oldalára. 

Magyarán: ne csak a negatív statisztikát kövessük. 

A társadalomban érzékelek egyfajta lappangó, meghúzódó feszültséget, amelyet nehéz mással magyarázni, mint azzal, hogy a koronavírussal kelünk és fekszünk mostanában. Van egy informatikus barátom, aki rövid beszélgetésünk alatt előkeresett olyan statisztikákat a laptopján, hogy hányan gyógyultak meg, az összlakosságból hányan betegszenek meg, abból hányan gyógyulnak meg. Igen. Minden élet számít, és minden halál pótolhatatlan veszteség, de azt is látni kell, hogy ebből a betegségből igen-igen sokan gyógyulnak fel, és sokan vészelik át enyhe tünetekkel.

Milyen tanácsokat tud adni a betegség elkerülésére?

A kormány által hozott intézkedések betartásán túl erősen ajánlott az immunrendszer szokásosnál erősebb támogatása. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a C és D-vitamin napi adagolásban, viszonylag nagy dózisban szedhető. Ez körülbelül 1500 milligramm C-vitamin, és 4-7 ezer egység D-vitamin napi bevitelét jelenti. Ezen felül a szervezet kalcium, magnézium és kálium szintjére is érdemes figyelmet fordítani. Ezeket mindig kicsit félve mondom, mert itt sem jó túlesni a lovon, de ha mindenki odafigyel a helyes vitamin és nyomelem adagolásra, sokat tud tenni az egészségéért.

A lelki egészség megőrzésére milyen tanácsai vannak?

Mindenképpen ápoljuk emberi kapcsolatainkat ezekben a nehéz időkben is. Ha máshogy nem, hát telefonon. Ma már majdnem mindenki kezében ott vannak a videohívásra is alkalmas telefonok, ahol a beszélgetőpartnerünket láthatjuk is. Keressük az alkalmat a beszélgetésekre, és ne csak a covidról essen szó, hiszen közelednek az ünnepek. Vegyünk elő régi történeteket, közös élményeket, és örüljünk egymás társaságának. Még akkor is, ha ezt most leginkább a virtuális térben élhetjük meg.  

MJP