Nem Zsolt, nem azt mondták

2022.01.18

Minimum bocsánat. Vagy valami ehhez hasonló. Ennyit kellett volna mondani Zsolt. Sajnálom, hogy nem ezt teszed, hanem mint valami sértődött óvodás, afrikai gyerekekről készített videóval reagálsz, amikor számon kérik rajtad korábbi félreérthető internetes posztjaidat. 

De haladjunk szépen sorban. Volt abban valami csibészes svung, ahogy a Jobbik kinőtt a politikai paletta jobb szélén a kétezres évek elején. Gárdisták, radikális hang, árpádsáv. A baloldalon azonnal belengett a náciveszély jelző, a centrista jobboldal pedig, hogy maradjunk egy klasszikussá vált hasonlatnál, Gyatlov elvtárs nyomán Csernobilból: a 3,6, Nem jó, de nem is tragikus vonalon figyelte mi lesz. 

Aztán gyorsan kiderült, hogy mi lesz: gyors felfutás 2014-ig, ahol elérte támogatottsága maximumát, 20,3 százalékot. Aztán rászakadt az üvegplafon, és jött az összeomlás: 2018-ban még csaknem sikerült megismételni a négy évvel korábbi eredményt, de ahhoz képest, hogy a Jobbik akkor kormányra tört, ez már csak ahhoz volt elég, hogy elinduljon a végjáték. Vona Gábor pártelnök lemondása után mélyrepülés kezdődött, aminek a végén a Jobbik dicstelenül feloldódott a baloldali "összefogásban" (Feloldódott alatt értsd: végképp balra tolódott, eredeti arcélét, küldetését elvesztette.)

És akkor most térjünk rá arra Zsolt, hogy miért is hiteltelen az a politikai köd, amiben most mozogtok. Tíz éve menő  volt nálatok a szalon nácizás. Ha nem is parancsolt, de megbecsült dolog volt, ha valaki éllel merte kimondani, vagy legalábbis sejtetni tőletek nyilvánosan azt a szót, hogy zsidó. A  Facebook történetesen épp akkortájt törte rá a közösségi ajtót az emberiségre, és ezt ti is felismertétek.  A mellékelt ábra szerint használtátok is a lehetőségeit politikai haszonszerzésre. Te épp lelkesen haladtál a szamárlétrán 2006-tól egészen az országgyűlési képviselő-jelöltségig, közbe-közbe "élcelődve" párttársaitokkal a Facebookon és másutt. 

Aztán jött a Szegedi Csanád ügy, és más szelek kezdtek fújdogálni nálatok. Vona Gábor cukiságkampánya, a sikertelen néppártosítás, ésatöbbi, ésatöbbi. 

Egyetlen dolgot felejtettetek el. Azt, hogy az Internet viszont nem felejt. És ma, amikor fennen hirdetitek a Wilkommenskulturt, ma már bizony ciki az, ami tíz éve még menő volt. 

És tudod, mi a probléma? Az, hogy amikor az ezzel való szembesítésre te afrikai gyerekekről szóló videót posztolsz, fel se fogod a dolog szimbolikus voltát. Neked az frankó, hogy egy olyan videót tegyél ki hivatalos oldaladra, ahol GYEREKEK szájába adsz egy gúnyos üzenetet, ami a téged kritizálóknak szól. 

Nem kérsz bocsánatot, nem mondod, hogy lehet, hogy sértettél valakit korábban, habár nem volt szándékodban, hanem gúnyolódva még mélyebbre ásod magad. 

És, hogy ha már csupa klasszikust idéztünk, maradjunk is azoknál. Horn Gábor, egykori SZDSZ-es ügyvivő, ma "függetlenobjektív" elemző, 2008-ban, az MSZP-SZDSZ kormány alatti, általuk elbukott szociális népszavazás után, tudván, hogy a Hír Tv kamerája őt veszi, annyit üzent a képernyőn magyarázkodó Gyurcsány Ferencnek: 

"Nem azt mondták Feri. Azt mondták, hogy menj a p***, lássuk be. 

No comment Zsolt. 

MJP