OKOS-E AZ OKOSZEBRA?

2021.02.14

Ne csodálkozzék a Kedves Olvasó, ha első ránézésre kicsit furcsának találja ennek a cikknek a címét. Alighanem így lehetett ezzel Vác város polgármestere is, aztán méregette kicsit a szó súlyát, ízlelgetve a kifejezést: "OKOSZEBRA", és magában rábólintva, szokásos vasárnapi bejegyzésének e talányos címet adta, mármint hogy "OKOSZEBRA VÁCON IS". 


Pedig hát, ha beírja a kifejezést a gugliba, azt találja, hogy az esetek 99 százalékában a külön írt, "okos zebra" változatot használja a köznyelv. Nem is véletlenül, hiszen nyilvánvaló, hogy ez a viszonylag új keletű kifejezés nagyon zavaróan hat így, ellentétben az okosóra, okostévé, stb. szóalakokkal. De ne legyünk igazságtalanok, az "okos zebrával" még  az MTA helyesírási tanácsadó portálján sem találkozunk. Fő szabályként azt mondhatni, hogy az okoseszközök egybe írandók, ha "PC-szerű funkciókkal rendelkeznek". Nos, hogy az okos zebra esetén ez így van-e, ki-ki döntse el maga. De nem is ezért született meg ez a cikk. 

Sokkal inkább polgármester asszony azon megjegyzése okán, amely a Nagy-Hideg-hegyen (Jut eszünkbe Polgármester Asszony, ez a megfelelő írásmód, nem pedig az, ahogy Ön írta "Nagy-Hideghegy...) lévő turistaház kapcsán jutott az eszébe. Azon mélázott ugyanis hétvégi börzsönyi túrája alkalmán, hogy megmenthető-e a Magas-Tax turistaháza. Meg is adta a választ az önmaga által feltett kérdésre: meg, DE... 

Ehhez persze olyan országgyűlési képviselőre van szükség, aki magáénak érzi ennek a vidéknek a szépségeit és ismeri a problémáit, és van benne akarat, hogy jobbá tegye a Duna és a Börzsöny között élő emberek életét, és segítsen megmenteni a számunkra fontos dolgokat. 

Értsd ezalatt: Rétvári Bence nem ilyen. 

Nos, kedves Polgármester Asszony, akkor vegyünk nagy levegőt, és fussunk egy kört Rétvári Bencével csak az elmúlt néhány napra visszatekintve. Támaszkodjunk ehhez az országgyűlési képviselő közösségi oldalának adataira. Mit találunk?

Február 13: A kormány 30 millió forintos támogatásából elindulhat a nagymarosi Regnum ház felújítása. Sok regnumi közösség tölt itt minőségi időt, ennek a tárgyi körülményei érezhetően javulhatnak hamarosan.

Február 13:  Ipolydamásd. A kormány 50 millió Ft támogatást nyújt az Ipoly-menti kerékpárút településen áthaladó szakasza megépítéséhez. Ez a szakasz jól kiegészíti a többi pályázatból megvalósuló bicikliút építést, hogy egyre könnyebb legyen két keréken végiggurulni az Ipoly-mentén.

Február 12: Jó hír Vácrátótnak! A kormány 5 millió Ft támogatást ad az iskola mögött elhelyezkedő elhagyott telek megvásárlására, ezáltal új bejárat létesülhet az iskolához. 

Február 11: Épül a kismarosi ciszterci nővérek gyümölcsfeldolgozó manufaktúrája, a korábbi 221 millió forinton felül a befejezéshez a Kormány további 120 millió forintot biztosított. A monostor eddig is a térség egyik lelkiségi központja volt, ezáltal mezőgazdasági feldolgozó központtá is válik. 

Február 9.  A Kormány 40 millió forintos támogatásával épült új mini bölcsőde Vácdukán. 

Sajnálom Kedves Polgármester Asszony, de Rétvári Bence egyenlege az elmúlt egy hét folyamán öt település és 245 millió forintnyi beruházás. 

SZABAD MEGKÉRDEZNEM, HOGY ÖN HOL TART?....

MolnárJ