Politikai adok-kapok a testületi ülésen

2020.01.21

Évi első közgyűlését tartotta január 21-én Vác város képviselő-testülete. Az ülés nem volt mentes a politikai csatározásoktól, az ellenzékben lévő Fidesz-KDNP szerint a várost most vezető koalíció sajátosan értelmezi a demokratikus ülésvezetést.

A Fidesz -KDNP három önálló képviselő indítvánnyal készült az ülésre. Mokánszky Zoltán a városvezetés által elutasított ötmilliárdos rendezvénycsarnokkal; Pető Tibor a Budapesten bevezetni szándékozott "dugódíj" esetleges váci hatásaival; Manninger Péter pedig a sajtóban "szájzárrendelet"-ként híressé vált 1/2019-es polgármesteri utasítással kapcsolatban adott be indítványt. A városvezetés ezek mindegyikéhez módosító javaslatokat fűzött, amelyek közül néhányat az előterjesztők is befogadtak, így kompromisszum alakulhatott ki például Pető Tibor indítványának esetében.

Nem így a "szájzárrendelet", vagyis az 1/2019-es számú polgármesteri utasítás ügyében. A Fidesz-KDNP azt szerette volna, ha ezt az utasítást a testület hatályon kívül helyezi, mert megfogalmazása pontatlan, így az utasítás indokolatlanul és aránytalanul korlátozza a szólásszabadságot. Manninger Péter hozzászólásában kérte a városvezetést, hogy fogalmazza át az utasítás szövegét, hogy abból egyértelműen kiderüljön, milyen határidőben, pontosan kire vonatkozik az utasítás. A képviselő szerint ugyanis ezzel akár kompromisszum is születhetne, és a Fidesz-KDNP képviselői is tudnának támogatni egy átszövegezett határozati javaslatot.

A városvezetés ezt nem fogadta el, sőt, egy módosító javaslatban ingyenes jogsegélyt ajánlott azoknak a képviselőknek, akik nincsenek tisztában azzal, hogy a polgármester rendeletet nem alkothat. (Utalva ezzel a pontatlanul a sajtóba átment utasítás gúnynevére)

Matkovich Ilona polgármester hozzáfűzte, hogy az általa kiadott utasítás szövege követi az előző önkormányzat által megfogalmazott Szervezeti és Működési Szabályzat szövegét, így azzal az előterjesztők is tisztában lehettek. A polgármester azt kérte a Fidesz képviselőitől, hogy csatolják az ombudsmanhoz eljuttatott beadványhoz az SZMSZ-t is.

A Fidesz-KDNP képviselő csoportja az ülés után azt nyilatkozta a Váci Mértéknek, hogy úgy látja, a váci városvezetés sajátosan értelmezi az ülések demokratikus vezetését. A képviselői indítványoknál például, ha ellenzéki előterjesztés érkezik, ahhoz a várost vezető koalíció képviselői azonnal módosító javaslatot fűznek, a polgármester utána rögtön lezárja a "vitát", majd szavaztat a saját módosító javaslatukról. A fideszes képviselők szerint így valódi vita nem zajlik a közgyűlésben.

VM info