Sokszínű Vác: állami támogatást kaptak a váci nemzetiségi önkormányzatok

2021.02.21

 Csaknem négymillió forintot osztottak szét közöttük

 Vác évtizedek óta ismert sokszínű, nemzetiségeket befogadó és támogató kulturális életéről. A városban öt nem magyar ajkú nemzetiség működtet önkormányzatot, és tesz hozzá évről évre a közös kultúrkincshez. Az állam idén csaknem négymillió forinttal támogatja küldetésüket.


A Váci Görög Nemzetiségi Önkormányzat 520 ezer forint működési támogatást kapott. Az 1950-es évek óta jelen lévő görögök 2010-ben szerveződtek önkormányzattá. Azóta az itt élő görög családoknak ismét élő kapcsolatuk van a magyarországi görög közösséggel, részt vesznek a központi rendezvényeken, és fellendült a váci görög kulturális programkínálat is.

A Váci Román Nemzetiségi Önkormányzat 2019-ben alakult. Az elmúlt évben tevőlegesen hozzájárult a koronavírus elleni helyi védekezéshez: saját működési költségéből utalt át a  Stop koronavírus Vác! Nevű folyószámlára. 2021-ben egymillió negyvenezer forint támogatást kap a kormánytól.

A Váci Ruszin Nemzetiségi Önkormányzatot a városba 1991-ben áttelepülő híres ruszin képzőművész, Mahajló András kezdte szervezni. A család azóta is szívesen vesz részt a váci kulturális életben. Az önkormányzat idei működési támogatása 520 ezer forint.

Az Alt Gyula vezette Váci Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat is évek óta szerves része a helyi kulturális életnek. Ingyenes szlovák nyelvtanfolyamai népszerűek a városban: 2020-ban a részben online módon megtartott kurzuson 15-en vettek részt. Az önkormányzat idei támogatásának összege egymillió negyvenezer forint.

A Váci Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat több mint egy évtizede jelen van a városi rendezvényeken. Művészeti, folklór és zenei programjaik népszerűek és színvonalasak. Idei kormányzati támogatásuk 520 ezer forint.

MJP