Stabilitás kontra álcivil amatőrizmus

2022.03.03

Ahogy közeledünk április 3-hoz, annál nyilvánvalóbb, hogy a Pest megyei 4-es választókerületben egyre jobban elválik egymástól a két világnézet: az átgondolt, folymatos fejlődésre építkező stabilitásé, és az ötletszerű, a dolgokba bele-belekapó amatőrizmusé. Előbbit képviseli Rétvári Bence, utóbbit Inotay Gergely. 

Évek óta figyelem, hogyan zajlik a helyi tervekre épülő, az éppen jelentkező lehetőségeket vagy helyzeteket megragadó építkezés a Dunakanyarban. Vegyünk egy példát. 2020 júniusában egy hatalmas esőzés után megcsúszott a merdek köves, sziklás partfal Zebegénynél. A törmelék nemcsak a vasúti közlekedést tette lehetetlenné, de a közútit is. Habár rögtön megindult a helyreállítás, már az elején biztosnak látszott, hogy hetekbe, talán több hónapba fog telni, mire minden visszaáll az eredeti rendbe. Megindultak az ilyenkor szokásos egyeztetések. És jött az ötlet pont Rétvári Bencétől, miszerint adja magát a kérdés: hogyan oldható meg, hogy a Dunán közlekedő hajójáratokat legalább a személyszállításba be lehessen vonni? Az országgyűlési képviselő azonnal összehívott egy szakmai stábot, amelynek tagja volt a MÁV és a MAHART Passnave, valamint a VOLÁNBUSZ felsővezetése, és alig pár nap alatt megszületett a döntés: a vasúti és közúti közösségi közlekedés kieső részét ingyenes hajójáratokkal pótolják. A kezdeményezés olyan sikeres lett, hogy ráépült egy egészen új turisztikai fejlesztés, amely már az első szezonban is több tízezer embert vonzott a Dunakanyarba. Idén, pedig alig két éve még nyoma sem volt, egész biztosan százezrek veszik majd igénybe a Hop On, Hop Off rendszerű körjáratokat, amelyekhez már külön vasúti és buszjegyek csatlakoznak. Ez az alapvetően negatív, havária jellegű eset így fordult át sikertörténetbe. 

Ehhez képest nézem a Facebookon Inotay Gergelyt, aki talán mostanra eljutott már oda, hogy nem téveszti össze Letkést Vámosmikolával. 

Legutóbbi, a térséget érintő bejegyzéseinek mondanivalója: Itt minden rossz, majd ő. 

Hát nem tudom. Civilnek biztos civil, talán mindenkinek jobb lesz, ha meg is marad annak. 

MJP