Szigorítaná az állatvédelmi törvényt a Zöld Hazánk Mozgalom

2019.12.14

Több tucat tüntető jelent meg szombaton 16:00-kor a vasútállomás épülete előtt, hogy tiltakozzon a helyszín közelében nemrégiben történt állatkínzás ellen, és követelje az állatvédelmi törvény módosítását. A megmozdulást a Zöld Hazánk, és a Szurkolók az Állatokért Mozgalom szervezte. A Zöld Hazánk elnöke Csereklye-Klapwijk Krisztina a tüntetésen felolvasta azt a petíciót, amelyet Vác város rendőrkapitányának, Latorovszky Gábornak címzett és juttatott el. Alább idézzük a petíció szövegét. 

Csereklye-Klapwijk Krisztina
Csereklye-Klapwijk Krisztina


"Célunk elérni azt, hogy a törvényhozók végre biztosítsák a rendőrség számára azokat az eszközöket és büntetési tételeket, amelyek a bűnelkövető állatkínzókat nem rettentik vissza ártatlan állatok méltatlan életkörülmények közötti tartásától, bántalmazásától, megkínzásától, és a jelenlegi törvények mögé bújva letöltendő börtönbüntetés helyett szabadon élhetnek, komoly veszélyt jelentve környezetünkre és a társadalomra. Amíg a törvény nem áll az állatvédők mellé, amíg az állatkínzás nem jár komoly következményekkel, addig az esetek száma nem fog csökkenni, hanem akár rohamosan nőhet!

Tudományos kutatások kimutatták, hogy azok az emberek, akik állatot bántalmaztak, nem állnak meg az állatoknál, sokan közülük embertársaik ellen is fordulnak. A hazai állatkínzások magas számát nem érdektelen passzivitással, hanem kellő odafigyeléssel és szigorral kell kezelni, komoly büntetések kiszabásával. A szankciók a jövőben legyenek minden állatkínzó számára elrettentőek.

Az állatok bántalmazása nem csupán egy csekély személyiségizavar, vagy átmeneti viselkedészavar, hanem komoly elmebetegség tünete is lehet. Azonban elfogadhatatlan, hogy egy állatkínzási eset bármely pszcihológiai magyarázat miatt büntetlenül maradjon.

Ma egy védtelen állat, holnap egy védtelen gyermek lehet a következő áldozat!

A váci állatkínzási esett példája rávilágít arra, hogy nem elég szigorúak a törvények, a hatósági és hivatali eljárási módok hiányosak, és ennek következménye, hogy egy agresszív bünöző az utcán járkálhat letöltendő börtönbüntetés helyett.

Követeljük az idevonatkozó törvény szigorítását! Letöltendő börtönbüntetést annak, aki az állatok és mások szenvedésében, kínzásában találja örömét!

A szigorított törvény megszületéséig keményebb fellépést várunk el a rendőrség részéről, a jelenlegi törvények adta lehetőségek keretein belül.

A városvezetéstől pedig követeljük a rendőrség iránti maximális együttműködést, a rendőrségi eljárások szakmai és erkölcsi támogatását, amely nélkül a fentiek megvalósítása nem lehetséges!

Dr. Csereklye-Klapwijk Krisztina

Zöld Hazánk elnöke"