Tizenötezer pár védőkesztyű, és tízezer maszk a váci kórháznak

2020.05.01

Állami készletekből segítik az önkormányzati fenntartású idősotthonokat is.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő naponta egyeztet a váci Jávorszky Ödön Kórház helyzetéről Dr. Urbán Edina főigazgató főorvossal, valamint az intézmény élére kinevezett kórházparancsnokkal. A politikus arról tájékoztatott, hogy az állam biztosít minden védőeszközt az egészségügyi, valamint a szociális intézmények számára, tekintet nélkül arra, hogy az állami vagy önkormányzati fenntartású-e.

Sok ember sok munkája van benne, de mostanára tíz napra előre biztosított a váci kórház védőeszközökkel való ellátása - mondta Rétvári Bence. Az elmúlt hetekben tizenötezer vizsgálókesztyű, és tízezer háromrétegű sebészi maszk érkezett a Jávorszky Ödön Kórházba, valamint több ezer speciális maszkot és overált, és több száz védőszemüveget kapott az intézmény.

Sok civil felajánlás is érkezett a kórház számára. A CBA kiskereskedelmi lánc gyümölcsszállítmánnyal járult hozzá a dolgozók egészséges étrendjének fenntartásához, a kézilabda csapat maszkokkal, és arcpajzsokkal segített, de érkeztek kozmetikai cikkek, sütemények a váci cukrászdáktól, gyümölcsök a veresegyházi önkéntesektől és a nőtincsi nyugdíjasoktól, de még kávégépet is küldött valaki a váci kórház számára.

Nemcsak a kórház, az idősotthonok is fontosak. Az állam fenntartótól függetlenül gondoskodik a szociális szféráról. Tehát a magán, vagy az egyházi fenntartású idősotthonokat is állami készletekből látják el védőfelszereléssel. A Pest Megyei Viktor Egyesített Szociális Intézmény például 1650 szájmaszkot, és 60 vizsgálókesztyűt kapott.

Vácon három önkormányzati fenntartású szociális intézmény működik, ők összesen 4200 szájmaszkot és 1600 pár kesztyűt kaptak, az egyházmegyei fenntartású Szamaritánus Szolgálat idősek otthonában pedig 2250 szájmaszkot, és 800 pár kesztyűt osztottak szét az állami készletekből.

Az oktatási intézmények is biztonságban várják az érettségizőket.

Az állam 32140 maszkot biztosított a Pest megyei érettségizők, és 9965 maszkot és gumikesztyűt a tanárok számára. Kézfertőtlenítőből 1352 adag érkezett a középiskolákba.

Fodor Attila a CBA szóvivője elmondta, hogy a kiskereskedelmi láncnak komoly franchise partnere működtet Vácon öt, a Dunakanyarban pedig további négy kereskedelmi egységet. Az együttműködés olyan erős, hogy a korábbiakban is sok példa volt arra, hogy a CBA váci rászoruló családokon tudott segíteni az itteni partner közvetítésével. Most az idén csak írásban megtartott érettségi különleges szabályaira tekintettel az üzletlánc fertőtlenítőszert, maszkokat és kesztyűket, valamint magas vitamintartalmú üdítőitalokat adományozott a Boronkay György Műszaki Szakgimnázium és Gimnázium számára. 


Dudás Tibor, a Váci Szakképzési Centrum kancellárja megköszönve a felajánlást azt mondta, hogy az idei érettségi a szokottnál is nagyobb kihívás elé állítja mind a diákokat, mind pedig felkészítő tanáraikat, hiszen pontosan a legintenzívebb felkészülési szakaszban kellett átállni az onlnie oktatási módra.

Fábián Gábor, a Boronkay igazgatója szerint eddig mind emberileg, mind szakmailag helytállt a pedagógus társadalom, egyben arra kért minden érettségizőt, hogy figyelmesen, a szokottnál is jobban átgondolva oldjanak meg minden feladatot, mert most az írásbelin elért százalék érték dönt. Az igazgató minden diáknak sok sikert kívánva azt mondta: a helyzet olyan energiákat mozgósít, amelyek korábban nem voltak szükségesek, így bízik benne, hogy az idei érettségi akár még sikeresebb átlagot is hozhat a korábbi éveknél.

VM info