Visszaépül a 13. havi nyugdíj

2020.04.06

A fővárosi agglomerációban Vác a legnagyobb olyan város, ahol másfélszer annyi idős ember él, mint gyermekkorú. Rájuk is vonatkozik Orbán Viktor hétfői bejelentésének egyik szakasza, amely szerint négy év alatt visszaépül a 13. havi nyugdíj Magyarországon. A hír megjelenése után azonnal a viták kereszttüzébe került: mit is mondott pontosan a miniszterelnök? Egy esti tévéinterjúban Palkovics László innovációs miniszter még több támpontot adott. 

Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn délben jelentette be, hogy Magyarországon négy részletben visszaépítik a 13. havi nyugdíjat. 2021 februárjában a januári nyugdíjon felül a nyugdíjasok egyheti nyugdíjat fognak kapni. Ez történik majd 2022-ben, 2023-ban és 2024-ben is. "Most persze a munkahelyeket kell menteni, de nem feledkezhetünk el a nyugdíjasokról sem" - tette hozzá. 

A bejelentés után az ellenzéki pártok azonnal támadni kezdték az intézkedést mondván, hogy az lényegében csak egyheti nyugdíjprémiumot jelent. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter hétfőn este a köztelevízióban bontotta ki részletesebben is az intézkedés lényegét. Az interjút szó szerint idézzük. 


Riporter: A nyugdíjasoknak fizetendő évenkénti plusz egyheti nyugdíj inkább gesztusértékű, vagy ez váltja majd az idénre tervezett nyugdíjprémiumot? 

Palkovics: Tulajdonképpen ez egy olyan döntés, amit miniszterelnök úr bejelentett, és amit a kormány meghozott, hogy szeretnénk visszaépíteni a 13. havi nyugdíjat. Ugye emlékszünk, hogy ezt a 2010-es választások előtti kormányok eltörölték ezt a 13. havi nyugdíjat, úgy gondoltuk, hogy ez az a pillanat, amikor ezt a nyugdíjat meg kell jelenítenünk, és fokozatosan, négy év alatt vissza fogjuk építeni. Tehát négy év alatt elérjük, hogy mindenki, minden nyugdíjas egy 13. havi nyugdíjat is kapni fog.