Zajban baj

2019.12.30

Új váci médiumként már a megalakulásunkkor ígértük: nem kívánunk közéleti sárdobálásba belefolyni. Célunk a mértékadás, és szeretnénk, ha ezzel egyfajta példát is tudnánk adni a helyi média szereplőinek. 

Éppen ezért állunk értetlenül az egyik legrégebbi helyi újság, a Váci Napló december 27-én megjelent (?) cikke előtt, amely a Színházi zaklatás: Vácott járt a társulat címet viseli. (https://vaci-naplo.hu/2019/12/szinhazi-szexualis-zaklatas-vacott-jart-a-tarsulat/). 

Az anyaggal nem is az a legnagyobb baj, hogy félig van készen. Mert valószínűleg teljes a szöveg, de a publikáláskor valami hiba csúszhatott a szerkesztésbe, hiszen a cikk úgy ér véget, hogy : "állítólagos szexuális zaklatásról...." és ennyi. Hiába próbáltuk megnyitni a folytatást, nekünk december 30-án délelőtt nem sikerült. 

De ezen nem is problémázunk tovább. 

Ami ugyanis feltűnt már az elején (abból, ami megnyílt), hogy a szerző (mivel nem ismert a teljes anyag, ezért azt írjuk: "vélhetően") egy olyan koncepció mentén állította össze a cikket, amivel azt akarta sugallni: "Vácott járt "A" zaklató színtársulat. És ezzel több probléma is van. Megint feltételezve, de nem megengedve: kiragadni egyetlen ügyet a most futó "divatos" zaklatási sztorikból, és azt egy egész társulatra kivetíteni, nos szerintünk ez távol áll az újságírói etikától. 

És tovább: ráhúzni a váci színházra ezt az egészet, és azt sugallni, hogy a helyi társulat teret ad egy "Zaklató színháznak", megint csak nem szerencsés. 

Tudjuk, nagy a zaj mind az országos, mind pedig a helyi közéletben. De jó volna mértéket tartani. Már csak azért is, hogy a zajból ne legyen baj. Azt hiszem, ez mindannyiunk érdeke. Pláne akkor, ha egy félig publikált cikk alatt közvetlenül az olvasható, hogy a legmegbízhatóbb helyi hírforrásból származik. 

Mp